joi, 9 februarie 2023
Informația fără granițe


Un român din UK a provocat moartea unui hoț care i-a furat motocicleta. Condamnat la 10 ani de închisoare

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - duminică, 20 decembrie 2020 Etichete: , , , , ,

Presa din U.K. îl numește „justițiar”, dar justiția din aceeași țară îl consideră un infractor și l-a condamnat la 10 ani de închisoare. Cert este că românul Mihai Dinisoae, în vârstă de 32 de ani și rezident în Newcastle, Marea Britanie, s-a transformat în numai câteva minute din victimă în criminal după ce doi hoți i-au furat motocicleta din fața casei.

Totul s-a întâmplat în dimineața zilei de 5 mai 2020, când doi infractori britanici – Joshua Molloy (28 de ani) și Mikey Dunwiddie (29 de ani) – au decis să fure o motocicletă de pe Baldwin Avenue, stradă situată în cartierul Fenham din Newcastle. Vehiculul pe două roți îi aparținea lui Dinisoae și era parcat chiar în fața casei sale, iar acesta i-a văzut pe hoți chiar în timp ce se îndepărtau pe motocicleta lui.

Conaționalul nostru n-a stat prea mult pe gânduri și s-a urcat la volanul autoturismului său Opel Vectra pentru a-i urmări și a-i opri pe cei doi infractori. Imaginile video ale camerelor de supraveghere din zonă îl arată pe Dinisoae conducând mașina pe partea greșită a carosabilului, încercând să-i ajungă din urmă pe cei doi hoți care goneau pe motocicleta lui.

Opelul Vectra condus de Dinisoae în timp ce îi urmărea pe hoți.

În cele din urmă, românul de 32 de ani a reușit să-i prindă din urmă și a tamponat motocicleta de mai multe ori cu mașina pe care o conducea. La un moment dat, Dunwiddie, care conducea vehiculul pe două roți, a pierdut controlul motocicletei și s-a răsturnat. Niciunul dintre cei doi hoți nu purta cască de protecție, iar impactul cu solul i-a provocat decesul aproape instantaneu lui Molloy, care se afla în spate conducătorului, în timp ce Dunwiddie a suferit mai multe răni grave.

Motocicleta lui Dinisoae după accident. Foto: Press Association

Mihai Dinisoae i-a abandonat pe infractori în mijlocul străzii și s-a întors acasă fără a le acorda ajutor. Câțiva trecători au solicitat o ambulanță la fața locului, dar pentru Molloy nu s-a mai putut face nimic pentru a-i salva viața. Mikey Dunwiddie, în schimb, a fost transportat la spital și a scăpat cu viață.

Joshua Molloy, 28 de ani, decedat în accidentul din Newcastle provocat de Dinisoae. Foto: Press Association

Polițiștii interveniți și ei la locul tragediei pentru investigațiile de rigoare au făcut imediat legătura cu Dinisoae și la câteva ore după accident l-au pus pe acesta sub arest. Românul nostru a recunoscut că i-a urmărit pe cei doi cu mașina, dar a declarat că Dunwiddie a pierdut singur controlul motocicletei și că nu este vina sa (a lui Dinisoae) că Molloy a murit.

Mihai Dinisoae, 32 de ani. Foto: Press Association

A urmat apoi un proces care în luna noiembrie a dus la o sentință din partea Curții Regale din Newcastle în favoarea bărbatului român, acesta fiind declarat nevinovat de moartea lui Molloy. Cu toate acestea, Dinisoae a decis apoi, din motive neprecizate încă, să se declare vinovat de decesul infractorului britanic, relatează ziarul Daily Mail.

Bărbatul român se declarase deja vinovat, în cadrul unui proces separat, de rănile grave suferite de Dunwiddie în urma accidentului și fusese condamnat pentru această faptă la 3 ani de închisoare. Ca urmare a noii mărturisiri, legată de moartea lui Josh Molloy, Curtea Regală din Necastle a decis miercuri, 16 decembrie 2020, să-l condamne pe român la 10 ani de închisoare. De asemmenea, Dinisoae va avea interdicția de a mai conduce un autovehicul în Marea Britanie timp de 4 ani după ce va ieși din închisoare, mai precizează sursa citată.

„Nu am îndoieli că Mihai Dinisoae și-a pierdut complet controlul asupra emoțiilor sale și a avut intenția să-și urmărească victimele. Nu a încercat să alerteze autoritățile cu privire la furt și, în schimb, a încercat să-i urmărească pe cei doi bărbați pentru a-și recupera motocicleta. Filmările demonstrează cât de lipsite de rațiune au fost acțiunile lui Dinisoae în acea dimineață și, în cele din urmă, au dus la moartea lui Josh”, a declarat inspectorul Joanne Brooks care a investigat cazul.

Pe de altă parte, foarte mulți britanici i-au luat apărarea lui Mihai Dinisoae pe rețelele de socializare, după ce autoritățile locale au făcut o postare pe pagina Facebook Northumbria Police despre despre acest caz, în urmă cu 3 zile. Postarea respectivă a adunat aproape 12.000 de comentarii, majoritatea fiind în favoarea bărbatului român, și i-a făcut pe reprezentanții poliției britanice să reacționeze de asemenea în comentarii, încercând să aducă argumente împotriva acțiunilor lui Dinisoae și cerând cetățenilor să arate un minim de respect față de familia victimei.

„Sunt de acord cu urmărirea penală pentru viteză și conducere periculoasă… dar nu și pentru ORICE care provoacă moartea unui hoț”, a scris Spencer Cook.

„Nu trebuia să-i fure motocicleta. Nu s-ar fi ajuns aici”, a spus și Gemma Holmes.

„Cred că NP (Northumbria Police – n.r.) ar putea să învețe multe din aceste comentarii. Ieșiți pe străzi și faceți-vă treaba sau vom vedea mai multe cazuri de acest gen. Fiind victima unui jaf armat în urmă cu 16 ani, nu am auzit de niciun progres făcut, în timp ce secția de poliție era la câteva secunde distanță. Abia în urmă cu câțiva ani am primit o filmare cu cineva care se comporta suspect în grădină, în aceeași seară în care mai multe case au fost sparte în apropiere. Și le-a luat secole până să o obțină…”, a adăugat și Tracy Dixon.

„Care dintre părți era deja cunoscută de polițiști și care a fost cauza principală aici? Dacă ar fi lăsat motocicleta, nu s-ar fi întâmplat asta. Mă îndoiesc că proprietarul motocicletei are obiceiul să doboare oamenii de pe motociclete, dar îmi pot imagina că hoții nu erau la primul furt. Mesajul aici este să nu vă apărați bunurile, altfel puteți ajunge într-o situație mult mai rea decât hoții experimentați cărora li se permite să transforme viața oamenilor într-o nenorocire”, a mai scris și Brian Smith.