duminică, 2 aprilie 2023
Informația fără granițe


Român dispărut în străinătate, identificat în urma unui test de paternitate. Era mort de 13 ani

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - vineri, 30 aprilie 2021

Trupul neînsuflețit al unui cetățean român a stat timp de 13 ani într-o cameră mortuară din Institutul de Medicină Legală situat în orașul spaniol Valencia fără ca nimeni să știe cine este sau să poată fi îngropat.

Familia sa l-a dat dispărut abia în urmă cu doi ani, dar numai după ce a fost efectuat un test ADN de paternitate, identitatea victimei a putut fi stabilită, informează publicația spaniolă El Periodico de Aragon.

La data de 1 noiembrie 2007, niște copii care se jucau la marginea orașului spaniol Moncada au observat într-un tufiș ceea ce părea a fi scheletul unui picior de om. O verificare mai detaliată, cu ajutorul unui adult, a scos la iveală faptul că în acel tufiș se afla, într-adevăr, cadavrul scheletizat al unui bărbat.

Anchetorii care s-au ocupat de caz nu au reușit să-i descopere identitatea, având în vedere că bărbatul nu avea nici măcar documente de identitate asupra sa. Medicul legist a constatat la acea dată că decesul s-a produs din cauze naturale, cu circa o lună sau două luni înainte de a fi descoperit cadavrul.

Autoritățile spaniole au introdus apoi ADN-ul victimei în bazele de date, dar nu a fost găsită nicio compatibilitate. Prin urmare, trupul neînsuflețit al bărbatului a fost păstrat într-o cameră mortuară din Institutul de Medicină Legal din Valencia, în speranța că în cele din urmă va putea fi identificat.

La sfârșitul anului trecut, însă, după 13 ani de la descoperirea cadavrului, polițiștii spanioli au găsit o compatibilitate a ADN-ului în baza de date. Pentru a-i confirma identitatea, anchetatorii au fost nevoiți să efectueze un test de paternitate, comparând ADN-ul victimei cu cel al unei femei din România despre care se presupunea că era fiica lui.

Testul de paternitate a dat rezultat pozitiv, iar bărbatul a fost identificat astfel ca fiind Dumitru Ionescu, care la data decesului avea 53 de ani. Rudele rămase în România au denunțat dispariția lui abia la data de 7 noiembrie 2019. Știau despre el că era plecat în Spania, dar nu aveau mai multe informații, spun anchetatorii.

Dumitru Ionescu, identificat la 13 ani după moartea sa. Foto: elperiodicodearagon.com

ADN-ul fiicei lui a fost introdus în baza de date după denunțarea dispariției, iar polițiștii spanioli au fost anunțați că a fost găsită o compatibilitate. Fiica a fost nevoită astfel să se deplaseze în Spania, la Valencia, pentru a face testul de paternitate.

La data de 15 aprilie 2021, autoritățile spaniole au emis certificatul de deces al conaționalului nostru și i-au permis fiicei sale să organizeze înmormântarea. Potrivit ziarului spaniol citat mai sus, Dumitru Ionescu a fost îngropat la data de 23 aprilie în cimitirul municipal din Valencia,