joi, 8 iunie 2023
Informația fără granițe


Român infectat cu COVID-19, decedat într-un spital din străinătate. Dumitru și-a petrecut ultimii ani din viață pe străzi

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - luni, 1 februarie 2021 Etichete: , , , , , , , ,

Se numea Dumitru Sapcea, dar toți cei care-l cunoșteau îi spuneau „Adrian” și îl vedeau de obicei cerșind pe scările din Piazza San Giacomo sau în fața bisericii San Pietro Martire din orașul italian Udine. În urmă cu o săptămână, însă, Dumitru a dispărut de pe străzile orașului, iar dintr-un articol publicat duminică, 31 ianuarie 2021, de către ziarul regional Messaggero Veneto, aflăm că bărbatul român a murit în spital după ce a fost internat cu simptome grave de COVID-19.

Dumitru „Adrian” Sapcea, 61 de ani, mort în urma complicațiilor provocate de infecția cu COVID-19. Foto: Messaggero Veneto

Conaționalul nostru era născut pe data de 4 ianuarie 1960, deci avea 61 de ani și se afla de mult timp în Italia, unde a lucrat ca zidar. În urma unui accident, Dumitru a pierdut locul de muncă și din acea zi a încetat să mai lupte pentru viitorul mai bun pentru care plecase inițial printre străini, ajungând astfel să trăiască pe străzi.

„Am început să-l asistăm în 2011 pentru a nu-l lăsa să doarmă în frig. La început era foarte suspicios în privința noastră, apoi am reușit să instaurăm un raport bun cu el și a început să accepte cu mai multă plăcere ajutorul nostru”, își amintește Luca Vicario, coordonatorul centrului pentru oameni fără adăpost „Il Fogolar” din Udine.

„Între 2014 și 2016 a fost oaspetele nostru timp de circa un an și jumătate. Faptul că am reușit să-l scoatem de pe străzi i-a îmbunătățit starea de sănătate. I-am căutat o cazare și intenția noastră era să-l ajutăm să se întoarcă în țara sa de origine, unde are doi frați și o soră (un al treilea frate se află în Germania). Din nefericire, încercarea noastră nu a avut un rezultat pozitiv”, a mai relatat Vicario.

Potrivit ONG-istului italian, conaționalul nostru nici nu voia să audă de o eventuală întoarcere în România și voia să rămână în Italia, în mod special la Udine.

„Aici se simțea apreciat de toți. Spunea mereu că iubea mult Udine. M-am plimbat cu el prin centrul orașului și am observat simpatia pe care o demonstrau mulți localnici față de el. Ne pare foarte rău și din cauză că, datorită colaborării cu serviciile sociale de la primărie, reușisem să-l includem într-un proiect pentru a-i găsi un apartament. Din nefericire, n-a mai rămas timp”, a ținut să mai precizeze coordonatorul de la Il Fogolar.

Dumitru Sapcea a murit în dimineața zilei de sâmbătă, 30 ianuarie 2021, la spitalul din Udine, în urma complicațiilor suferit din cauza infecției COVID-19. În timpul slujbei de sâmbătă seara, precum și în cea de duminică dimineața, monseniorul Gherbezza de la biserica San Pietro Martire, l-a menționat pe „Adrian” în rugăciunile sale și a spus câteva cuvinte despre el.

„Era un om politicos. Nu deranja niciodată pe nimeni. Era apreciat și toți îi voiau binele. Îmi pare foarte rău”, a spus monseniorul.

DISTRIBUIE