miercuri, 4 octombrie 2023
Informația fără granițe


Român întors din străinătate amendat că nu a respectat carantina. Bărbatul vindea produse într-o piață

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Știri - luni, 15 noiembrie 2021 Etichete: , , , , ,

Un român în vârstă de 36 de ani, care ar fi trebuit să se afle în carantină după întoarcerea din străinătate, a fost depistat de jandarmi în timp ce comercializa produse într-o piaţă din comuna Livezile, județul Bistrița-Năsăud, relatează Agerpres. Bărbatul a atras atenţia jandarmilor pentru că devenise neliniştit şi purta masca de protecţie doar când se apropia echipajul forțelor de ordine.

„Duminică (14 noiembrie -n.r.), pe timpul unor verificări executate în piaţa din localitatea Livezile, jandarmii din cadrul Detaşamentului 1 Mobil Bistriţa au depistat un bărbat care ar fi trebuit să se afle în carantină la domiciliu. Acesta a devenit foarte neliniştit la vederea echipajului de Jandarmerie şi purta masca de protecţie doar când oamenii legii se apropiau de zona în care îşi comercializa produsele. Jandarmii i-au atras atenţia cu privire la respectarea măsurilor de protecţie individuală în spaţiul public şi, la o primă verificare în baza de date, cel în cauză figura ca fiind în carantină, în localitatea Budacu de Sus, comuna Dumitriţa, ca urmare a sosirii din străinătate”, a transmis IJJ Bistriţa-Năsăud.

Pentru nerespectarea carantinei, bărbatul s-a ales cu o sancţiune contravenţională în valoare de 1.500 de lei.

Cine intră în carantină la sosirea în țară

Pentru persoanele care vin în România din zona roșie se impune o perioadă de 14 zile de carantină. Excepție de la această regulă fac: persoanele vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă, având cel puțin 10 zile de la administrarea ultimei doze de ser; copiii cu vârste mai mici de 6 ani; minorii cu vârstele cuprinse între 6 și 16 ani, dacă prezintă un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore (testul nu poate fi făcut după intrarea în țară). De asemenea, nu fac carantină persoanele care stau mai puțin de 72 de ore pe teritoriul României.

Persoanele nevaccinate care se întorc din state aflate în zona galbenă pot ieși din carantină în a zecea zi, dacă fac un test PCR în a opta zi, iar acesta iese negativ.

- Continuarea după publicitate -

Totodată, a crescut vârsta de la care sunt exceptați de la măsura carantinării și obigativității prezentării unui test RT-PCR copiii, de la 6 la 12 ani.

DISTRIBUIE