vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Român întors din străinătate amendat de polițiști. Nu a respectat măsurile privind carantina

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Informații utile Știri - joi, 21 ianuarie 2021 Etichete: , , , , , , ,

Un tânăr în vârstă de 23 de ani, originar din comuna Benești, județul Sibiu, a fost amendat cu 3.000 de lei de agenții Poliției orașului Agnita, pentru nerespectarea măsurii privind carantina. Deși întors recent dintr-o țară aflată pe lista zonelor de risc, bărbatul a fost găsit pe stradă, ignorând măsurile anti-Covid impuse de autoritățile române, relatează publicația Ora de Sibiu.

Lista țărilor pentru care se impune carantina la sosirea în România a fost actualizată. Cei care se întorc din țările respective trebuie să respecte următoarele reguli:

- Continuarea după publicitate -

Persoanele care stau cel mult 3 zile (72 de ore) nu vor sta în carantină dacă prezintă un test negativ pentru Sars-CoV-2, făcut cu cel mult 48 de ore înainte de sosirea în România.

Persoanele care stau pentru o perioadă mai lungă în România, intră în carantină (la domiciliu/adresa declarată) pentru o perioadă de 14 zile, dar au posibilitatea de a ieși din carantină în a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru Sars-CoV-2 în a 8-a zi, cu rezultat negativ și nu prezintă simptomele specifice Covid-19.

Nu fac carantină persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză (doza de rapel), dacă aceste persoane intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză. Același regim se aplică și în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză.

- Continuarea după publicitate -

Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr. 4 din 18.01.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență:

Gibraltar, Cehia, Andorra, Irlanda, Slovenia, San Marino, Marea Britanie, Panama, Israel, Lituania, Statele Unite ale Americii, Muntenegru, Portugalia, Cipru, Suedia, Monaco, Slovacia, Aruba, Letonia, Liechtenstein, Olanda, Estonia, Bonaire, Saint Eustatius si Saba, Elveţia, Danemarca, Spania, Puerto Rico, Serbia, Georgia, Malta, Columbia, Sint Maarten, Italia, Insulele Turks și Caicos, Africa de Sud, Croaţia, Luxemburg, Polonia, Franţa, Germania, Austria, Seychelles, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Canada, Palestina, Brazilia, Jersey.

Lista a intrat în vigoare de la data de 19.01.2021 ora 00:00.