marți, 21 martie 2023
Informația fără granițe


Român mort la locul de muncă în Spania, strivit de un copac căzut peste el

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 28 ianuarie 2023 Etichete: , , , , ,

Un lucrător român în domeniul forestier, în vârstă de 45 de ani, și-a pierdut viața joi, 26 ianuarie, după ce un copac a căzut peste el în timpul serviciului. Accidentul s-a produs în jurul orei 17:00, în locul denumit Os Castelos, din comuna spaniolă Friol (comunitatea autonomă Galicia).

După cum relatează La Voz de Galicia, se pare că românul tăia lemne pentru foc împreună cu alte două persoane când copacul a căzut peste el, într-o locație din apropierea drumului care leagă Friol de Palas de Rei, ambele localități din provincia Lugo.

Victima nu avea domiciliul în Friol. Era angajat al unei firme de cherestea din zonă și se afla în timpul serviciului la momentul tragicului eveniment, așadar decesul său va fi catalogat drept accident de muncă.

Centrul de urgență 112 Galicia a luat cunoștință de eveniment imediat după accident, prin sesizarea profesioniștilor Urgențelor Sanitare din Galicia: 061. Un martor al accidentului a alertat echipa medicală cu privire la posibilitatea ca o persoană să fi murit.

Din păcate, lucrătorii sanitari nu au mai putut face nimic când au ajuns la locul accidentului și nu au putut decât să confirme decesul conaționalului nostru, în timp ce agenții Gărzii Civile, sosiți și ei acolo, au strâns toate informațiile posibile despre cele întâmplate.

Agenții investighează cauza accidentului. Moartea a șocat comunitatea din zonă, chiar dacă nu este prima dată când se întâmplă un accident mortal în contextul lucrărilor forestiere, din moment ce trei persoane și-au pierdut viața în astfel de situații în ultimul deceniu.

Pe de altă parte, în urmă cu numai o lună, un alt muncitor silvic a fost grav rănit în localitatea A Fonsagrada, după ce un copac a căzut peste el și a trebuit să fie transportat la spital cu un elicopter aparținând Gărzii de Coastă galiciene.

După cel al construcțiilor, domeniul forestier este cel care are cea mai mare rată a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, conform datelor Asociației Sectoriale Silvice din Galicia.