vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


Român mort pe cel mai înalt munte din lume. Ghidul său l-a găsit fără viață în cort

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - marți, 21 mai 2024 Etichete: , , ,

Un alpinist român în vârstă de 48 de ani, a fost găsit decedat luni dimineață în cortul său situat la Camp III al Muntelui Everest, la o altitudine de 7.470 metri. Tragedia a fost anunțată de publicația nepaleză Everest Chronicle.

Se numea Gabriel Viorel Tabară și era însoțit de ghidul său Sherpa, care l-a descoperit fără viață.

Proprietarul agenției Makalu Adventure, care a organizat expediția, Mohan Lamsal, a oferit detalii despre incident:

„Gabriel și ghidul său, Sherpa, au avut o zi normală și s-au retras în cort, așa cum fac de obicei alpiniștii. Din păcate, Gabriel nu s-a mai trezit.”

Mohan Lamsal, șeful Biroului de monitorizare și facilitare a expedițiilor, a confirmat decesul și a menționat că s-au solicitat detalii suplimentare pentru a clarifica circumstanțele morții.

Gabriel Viorel Tabară avea intenția de a atinge vârful Lhotse fără a folosi oxigen suplimentar, un efort remarcabil în lumea alpinismului de mare altitudine. El finalizase procesul de aclimatizare și mai multe rotații pentru a se pregăti de ascensiune.

Mohan Lamsal a precizat că decesul nu poate fi atribuit lipsei de oxigen, deoarece la Camp III nu se folosește oxigen suplimentar:

„Putem fi siguri de cauza morții doar după efectuarea autopsiei”, a adăugat Lamsal.

Decesul tragic al lui Gabriel Viorel Tabară subliniază din nou pericolele majore cu care se confruntă alpiniștii pe cele mai înalte culmi ale lumii, în ciuda pregătirii riguroase și a experienței acumulate.