sâmbătă, 10 decembrie 2022
Informația fără granițe


Un român pe lista celor mai căutați infractori din Marea Britanie. Motivul pentru care este căutat Adrian Vasilescu

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Fără categorie Știri - duminică, 21 august 2022 Etichete: , , ,

Adrian Vasilescu, un infractor român în vârstă de 42 de ani, care a încercat să ucidă două femei – prima în 2011 în România și a doua în 2020 în Scoția – a fost eliberat în mod inexplicabil de fiecare dată când a fost arestat.Săptămâna trecută, acesta urma să fie condamnat pentru ultima sa tentativă de omor, dar condamnarea nu a putut continua, deoarece oficialii instanței au recunoscut că nu aveau idee unde se află suspectul, relatează Daily Mail.

Considerat drept unul dintre cei mai căutați infractori în 2011, după ce a fost urmărit în țara noastră pentru că a tăiat gâtul unei femei cu o sticlă spartă și apoi a fugit în Regatul Unit, Vasilescu a apărut pe celebra listă Crimestoppers, unde sunt trecuți cei mai periculoși criminali străini din Marea Britanie.

El a fost prins în cele din urmă după o urmărire internațională care a durat mai bine de un deceniu, dar, în mod inexplicabil, a fost eliberat din nou. Într-un dosar care evidențiază încă o dată eșecul justiției britanice de a proteja publicul, infractorul român Vasilescu este acum iarăși dat în urmărire generală.

În 2011 el a fost prins în cele din urmă în zona Manor Park din Londra și arestat, apoi s-a prezentat la Tribunalul de Magistrați din Westminster pentru extrădare. Deși eliberat pe cauțiune, infractorul nu a respectat ordinul de a se deplasa pentru verificare la poliție și, ulterior, a dispărut timp de aproape un deceniu.

Nouă ani mai târziu, în 2020, Vasilescu a fost arestat de polițiștii care investigau tentativa de omor asupra unei femei din localitatea scoțiană Paisley (situată lângă orașul Glasgow), care fusese agresată în mod repetat.

Deși prezenta un risc crescut de fugă, lui Vasilescu i s-a acordat eliberarea pe cauțiune și acesta nu s-a mai prezentat în instanță apoi, atunci când cazul a intrat în judecată și urma să fie condamnat pentru tentativă de omor.

Tentativa de omor din Scoția, pentru care Vasilescu a fost condamnat în absență, a făcut-o lovindu-și iubita cu pumnii și aruncând-o la podea. Apoi a înjunghiat-o în mod repetat după ce a doborât-o la pământ. Oana Clapotura, femeia rănită grav, a scăpat cu viață, dar a rămas cu o cicatrice permanentă.

În urma atacului, Vasilescu a încercat să fugă în Franța, dar a fost reținut în localitatea Folkestone din comitatul Kent, în timp ce încerca să treacă prin Tunelul Mânecii. Odată trimis înapoi în Scoția, infractorul a fost reținut și acuzat de tentativă de omor și încercare de a perverti cursul justiției.

Apoi a fugit din nou, după ce i s-a acordat cauțiune. Vasilescu este căutat acum atât în ​​România, cât și în Marea Britanie. Sâmbătă, 20 august, s-au făcut auzite voci critice care au subliniat eșecul sistemului de justiție în protejarea publicului.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Conservatorului Scoțian pentru Siguranța Comunității, Russell Findlay, a declarat: „Este uluitor că un criminal extrem de periculos, cu o istorie atât de lungă de fugă, a fost eliberat pe cauțiune. Având în vedere trecutul său, nu este surprinzător faptul că acum a dispărut din nou – punând inevitabil membrii nevinovați ai publicului în pericol de violență”.

În 2011, când Vasilescu a fugit pentru prima dată, s-a motivat eliberarea sa pe seama faptului că Guvernul nu era mulțumit de modul în care a fost tratat cazul. O sursă de la Whitehall (Westminster) a spus: „Este ridicol că un fugar străin periculos primește cauțiune în aceste circumstanțe”.

Un purtător de cuvânt al sistemului judiciar scoțian a spus că deciziile privind acordarea cauțiunii „trebuie să ia în considerare faptele și circumstanțele unice ale cazului și ale acuzatului”.

Lista cu „cei mai căutați” infractori din 2011, din care făcea parte și Vasilescu, includea un criminal în serie, precum și ucigași și violatori care au comis crime în străinătate. În total, pe listă erau 14 dintre cei mai periculoși și greu de urmărit suspecți aflați în vizorul Scotland Yard-ului.

Pe lista cu primii 10 dintre aceștia (foto mai jos) se află și patru români, după cum urmează:

  • Adrian Vasilescu – al doilea, de la stânga la dreapta, pe rândul de sus;
  • Ioan Crețu – al patrulea, de la stânga la dreapta, pe rândul de sus;
  • Costin Cristian Stoica – al cincilea, de la stânga la dreapta, pe rândul de sus;
  • Ion Ciprian Bobocel – al doilea, de la stânga la dreapta, pe rândul de jos;

Trimite acest articol și prietenilor tăi