luni, 6 februarie 2023
Informația fără granițe


Româncă ademenită în străinătate cu promisiunea unui loc de muncă, violată și forțată să se prostitueze

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 25 ianuarie 2023 Etichete: , , ,

Un cuplu de naționalitate română format din Antonio Lăzăroiu, de 40 de ani și Florina-Mihaela Ion, de 37 de ani, împreună cu fiul lor Francisc Lăzăroiu, de 21 de ani, sunt judecați la Tribunalul din Birmingham (West Midlands) sub acuzația de a fi forțat o tânără de aceeași naționalitate, de 19 ani, să se prostitueze, după ce au ademenit-o în Marea Britanie cu promisiunea unui loc de muncă.

Odată ajunsă în Anglia, victima ar fi fost „dirijată” de cuplul acuzat și de fiul lor care ar fi violat-o și i-ar fi spus că va fi „trimisă bucăți înapoi în România” dacă nu se va supune, potrivit BirminghamLive.

Procuroarea Nneka Akudolu a declarat în fața instanței: „Avea 19 ani la acea vreme și era exploatată de cei trei inculpați aflați în boxa acuzaților. Noi spunem că au amenințat-o să lucreze ca prostituată. Reclamanta a intrat în atenția poliției în mai 2021, când a făcut o serie de acuzații sexuale grave”.

De asemenea, procuroarea a precizat în fața instanței că victima a fost inițial contactată online de Francisc Lăzăroiu, în timp ce se afla în România. El i-ar fi promis că ar putea să-i facă rost de un loc de muncă, să lucreze cu el la o fabrică de bijuterii din Southampton (South East England).

Înainte de a sosi în Marea Britanie în octombrie 2020, tânăra a locuit cu bunicii ei în România. După ce a ajuns în Southampton, a rămas cu Francisc și cu părinții săi. Dar Akudolu a explicat:

„A devenit evident pentru ea că, de fapt, nu exista un loc de muncă disponibil și că trebuia să lucreze ca prostituată. Nu a înțeles pe deplin atunci ce înseamnă o prostituată, dar ceea ce se aștepta de la ea i-a fost explicat de Florina-Mihaela Ion. Deja se aștepta să facă sex cu mai mulți clienți”.

Procuroarea Akudolu a specificat că inițial tânăra a fost făcută să creadă că va fi vorba de sex protejat, dar asta s-a schimbat ulterior în a face sex neprotejat. „Nu a fost ceva ce ea și-a dorit, dar s-a simțit forțată”.

Procuroarea a continuat, dezvăluind că primul client al victimei a venit la adresa unde stătea cu inculpații. Bărbatul i-a plătit 50 de lire sterline și un pachet de țigări, iar banii i-au fost luați, potrivit spuselor tinerei.

De asemenea, ar fi avut loc un incident neplăcut la un grătar, când victimei i-a fost turnată apă pe față atunci când a spus că nu mai vrea să continue activitatea de prostituție.

A fost creat un site web în care se oferea o varietate de servicii sexuale, iar tânăra a trebuit în final să meargă ea la clienți, deoarece proprietarul locuinței unde stătea a fost alertat de numărul mare de vizitatori ce veneau la adresa sa.

Dornici să scape de controlul poliției, inculpații s-au mutat în orașul Walsall (West Midlands). Procuroarea Akudolu a spus că tânăra a fost încurajată să fure de la clienți, iar unul deosebit de bogat, din Shrewsbury, care nu a făcut sex dar a stat cu ea, a fost taxat cu 1.500 de lire sterline.

Instanța a aflat cum clienții au fost taxați cu tarife de la 50 de lire pentru 15 minute la 120 de lire pe oră pentru o vizită la domiciliu, în timp ce tarifele creșteau în cazul în care ea călătorea la o adresă mai îndepărtată.

În mai 2021, cuplul s-a mutat la o altă proprietate din Birmingham,  iar la data de 19 mai, Francisc s-a certat cu părinții săi și apoi și-a vărsat furia asupra victimei.

Procuroarea a dezvăluit că acesta a dus-o pe fată la etaj, a lovit-o cu palma, provocându-i o sângerare la ureche, i-a spus să-și scoată hainele și a violat-o. Tânăra a fugit de la adresă a doua zi, lăsându-și în urmă toate bunurile personale.

Francisc Lăzăroiu, domiciliat în Cope Street, Walsall, Antonio Lăzăroiu, în Preston Road, Yardley, și Florina-Mihaela Ion, la Lindon Guest House, Southampton, au negat acuzația de a fi controlat prostituția victimei pentru propriul lor câștig.

De asemenea, cei trei inculpați au negat și acuzația de încurajare și facilitare a deplasării unei conaționale în Marea Britanie pentru exploatare sexuală. Francisc Lăzăroiu a pledat nevinovat la trei acuzații de viol. Procesul continuă.