marți, 19 martie 2024
Informația fără granițe


Româncă din Austria despre dificultatea de a găsi un loc de muncă: „Vârsta joacă și ea un rol important”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Din diaspora În evidență Informații utile Știri - joi, 15 septembrie 2022 Etichete: , , , , ,

După ce și-a căutat o slujbă în Austria timp de peste 10 ani, Gabriela U., o româncă în vârstă de 57 de ani, a ajuns acum să consilieze șomerii care au vizitat târgul de locuri de muncă „Perspektive 2022” organizat marți, 13 septembrie, în sălile muzeului MAK (Muzeul de Arte Aplicate) din Viena. Conaționala noastră cunoaște prea bine sentimentul neplăcut al respingerii cererilor de angajare și frustrările inerente care frământă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, precizează Heute.

„Vârsta joacă și ea un rol în căutarea unui loc de muncă”, explică Gabriela, de profesie traducătoare. Ea însăși a trăit această experiență: „Am scris cel puțin zece cereri pe săptămână, ani de zile, fără succes. La un moment dat, aproape că mă săturasem și eram dezamăgită”. A avut numeroase interviuri de angajare și, în final, i s-a spus mereu că altcineva se potrivește mai bine profilului postului.

Dar nu a renunțat, după cum singură a recunoscut: „Știam că pot face ceva!” Și a continuat să aplice proactiv la diverse companii, până când a fost chemată pentru un interviu la Crucea Roșie. În sfârșit, Gabriela și-a găsit o slujbă acolo, de care se se bucură încă din luna martie a acestui an.

Aflată la standul înființat de Crucea Roșie la târgul „Perspektive 2022”, ea însăși a acordat asistență șomerilor de lungă durată din Viena. În luna august a acestui an, 249.019 persoane au fost înregistrate ca șomeri la AMS (Arbeitsmarktservice – companie de servicii pe piața muncii din Austria care îndeplinește funcțiile unui serviciu public).

Alte 60.412 persoane au participat la cursuri de formare. Aceasta înseamnă că un total de 309.431 de persoane au fost în mod oficial șomeri în luna august, cu mult mai puține decât aceeași perioadă din 2019.

Deși în Viena a crescut gradul de ocupare a locurilor de muncă, există un deficit de muncitori calificați

Numărul de angajați din capitala Austriei este acum la un nivel record de 901.000, dar încă se resimte o mare nevoie de muncitori calificați. În Viena există multe locuri de muncă neocupate și mulți șomeri pe termen lung. Gabriela a fost unul dintre ei foarte mulți ani dar la târgul „Perspektive 2022”, de anul acesta, vorbește din partea angajatorului și stă la unul din standurile unde 30 de companii vieneze oferă informații despre cele peste 200 de locuri de muncă oferite.

Organizatorul acestui târg de locuri de muncă se poartă denumirea „Muncă plus Viena”, și reprezintă Federația Întreprinderilor Sociale din capitala Austriei. Târgul se adresează în special persoanelor care sunt șomeri de mai bine de un an și, prin urmare, sunt considerate „șomeri de lungă durată”.

„Mă simt plină de speranță, sunt multe oferte bune”

Houda L., în vârstă de 43 de ani, a lucrat ca profesoară de fizică într-o școală de limbă arabă din Viena. Apoi școala s-a închis în 2019 și de atunci își caută un loc de muncă. Ea a absolvit un curs de germană și vorbește limba germană la nivelul C1 (următorul nivel C2 este deja considerat nivel de vorbitor nativ).

Soțul ei lucrează ca inginer. Din punct de vedere financiar nu are probleme. Dar și-ar dori să se întoarcă la muncă. „Vreau să lucrez ca profesor”. Împreună cu noile sale cunoștințe de germană, experiența ei profesională și sprijinul „foarte amabil, foarte util al supervizorului AMS”, este încrezătoare că lucrurile se vor rezolva în curând. Ofertele din târg au făcut-o „încrezătoare”, după cum singură a mărturisit. Dar încă nu are un loc de muncă în perspectivă și regretă că nu a făcut mai devreme acest lucru, după mai bine de trei ani de șomaj.

„Munca este doar pentru oameni fără copii”

Poloneza Kamilla W., în vârstă de 37 de ani, locuiește în Viena din 2008. A fost angajată dar și-a pierdut locul de muncă după concediul de maternitate. Ea a precizat: „Munca este doar pentru oameni fără copii”. De profesie vânzătoare, Kamilla a efectuat numeroase interviuri de angajare. I s-a spus în mod repetat că trebuie să fie mai flexibilă, adică orele de închidere a grădiniței nu ar trebui să conteze.

„Dar cum ar trebui să faci asta?” s-a întrebat poloneza. Copiii ei au patru și cinci ani. „Nu sunt încă atât de independenți, au nevoie de mama lor”, a explicat ea. A fost sfătuită să-și angajeze o dădacă. Kamilla a conchis că „munca este de ajuns, dar orele de lucru nu mi se potrivesc”. Iar o bonă ar fi prea scumpă pentru ea.