joi, 25 aprilie 2024
Informația fără granițe


Românca din Italia care nu găsește muncitori, acuzată că plătește prost și tratează rău lucrătorii: „Vor doar să mă discrediteze”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - duminică, 2 februarie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Cazul Mihaelei Rujoiu, femeia româncă de la Senigallia, provincia Ancona (Marche), care caută muncitori pentru firma sa de curățenie, a ajuns să fie cunoscut și de ministrul politicilor pentru tineret, Vincenzo Spadafora, care a îndemnat într-o emisiune de pe RAI 1: „Denunțați pe cei care cer să fie plătiți ilegal.” Ministrul face referire la cetățenii care primesc ajutoare financiare din partea statului italian și preferă în același timp să lucreze la negru pentru a nu pierde indemnizațiile respective, precum șomaj, „reditto di cittadinanza” (venitul minim pe economie) etc. În același timp sunt voci care afirmă că românca nu găsește oameni pentru că plătește prost și tratează rău lucrătorii, scrie Corriere Adriatico.

Au trecut trei săptămâni de când Mihaela Rujoiu a semnalat cu ajutorul presei italiene că este în căutare de lucrători pentru firma ei de curățenie, dar nimeni nu acceptă o astfel de muncă în condițiile în care se oferă un contract legal înregistrat. Multe persoane preferă să stea acasă și să primească bani de la stat decât să lucreze în acest domeniu cu un contract de muncă și o plată decentă, a afirmat întreprinzătoarea româncă.

„Există în acest moment 2,5 milioane de persoane în Italia care primesc venitul minim garantat din partea statului italian – a explicat ministrul la emisiunea Porta a Porta – mulți dintre beneficiari au cu adevărat nevoie de acesta. Sunt însă și oameni printre ei care încearcă să profite și lucrează în același timp cerând să fie plătiți la negru. Am introdus reguli stricte, astfel încât aceștia trebuie denunțați pentru că există sancțiuni cu adevărat severe”.

Ea a spus într-un reportaj realizat de La7 că lucrătorii ei pot ajunge să primească un salariu de până la  1.200 – 1.500 de euro lunar. „Am arătat în televiziune fluturașii de salariu pentru a confirma ceea ce am spus”, precizează Mihaela.

Mai sunt și cei care o atacă spunând că în realitate exploatează lucrătorii, îi tratează rău și îi plătește puțin:

„Nu este adevărat, sunt toate niște minciuni – a răspuns românca – recunosc că sunt foarte exigentă pentru că vreau ca treaba să fie făcută bine, ba chiar am și trimis acasă niște muncitori. Mi s-a întâmplat de exemplu vara trecută cu una pe care am descoperit-o că făcea uz de substanțe și pe alta că a furat. Mi s-a mai întâmplat ca unii să plece și să lucreze la negru în altă parte, chiar dacă sunt plătiți mai puțin, pentru că preferă să muncească doar câteva luni pentru a nu pierde șomajul.”

Alte persoane susțin că tocmai ea, Mihaela Rujoiu, nu angajează cu contract și ține lucrători plătiți la negru:

„Am arătat în televiziune fluturași de salarii, eu ofer contracte de angajare. Mai întâi fac selecția personalului, pentru că vizez să ofer o muncă de calitate, apoi, după perioada de probă, fac contractul pe durată determinată și în final pe timp nedeterminat. Problema mea este că am nevoie de continuitate, nu de persoane care stau trei luni la muncă, după care vor să ia șomaj, apoi din nou la muncă. Vor să mă discrediteze pentru că spun lucrurilor pe nume și arăt situația așa cum este în realitate.”

Mihaela Rujoiu a mers împreună cu jurnaliști de la LA7 la Centrul pentru ocuparea forței de muncă din via Campo Boario din Senigallia. Acolo au așteptat persoane afară și le oferea de lucru, însă nimeni nu a acceptat. Neștiind că sunt înregistrați, unii au recunoscut că nu pot lucra pentru a nu pierde șomajul sau „reddito di cittadinanza”.

În acest moment, după cum sugerează ministrul Spadafora, ar fi nevoie de un efort suplimentar din partea antreprenoarei românce, care ar trebui să denunțe pe cei care admit că preferă să lucreze la negru pentru a beneficia și de alte oportunități financiare puse la dispoziție de statul italian. În caz contrar, mult zgomot pentru nimic, dacă românca a denunțat iregularități în sistem, dar nu ajută și la eliminarea acestora.

DISTRIBUIE