luni, 11 decembrie 2023
Informația fără granițe


Româncă din străinătate: „Am sunat în România la 112 și am avut o mare surpriză”

Scris de: Daniela Stoica , înv Fără categorie - sâmbătă, 31 august 2019

Zilele acestea am fost în România. Întâmplarea face ca atât eu cât și mama mea să fim nevoite în urma unor întâmplări, să apelăm la numărul 112. Fac specificarea că acest număr în România este pentru cazuri de urgență și cu ajutorul lui apelezi atunci când ai o urgență la poliție, salvare, pompieri, etc. O să încep cu mama mea care este domiciliată într-un sat dintr-o comună din județul Iași. Aproape de orașul Pașcani, dar suficient de departe de comuna de care aparține. Ieri a luat foc magazia din spatele casei (unde ea avea improvizată o bucătărie de vară).

Chiar dacă are 73 de ani, a fost suficient de lucidă să acționeze așa cum impune o astfel de situație. Magazia era foarte aproape de casă și risca să se extindă și la aceasta, mai ales că acea bucătărie avea aragaz cu butelie, deci posibilă explozie. A depistat incendiul târziu, când deja luase amploare. A sunat imediat la 112, a răspuns tuturor întrebărilor dând datele de identitate și locația și vorbind la telefon au anunțat-o că au pornit spre ea. Până să ajungă ei, deja de la primăria din comună au sosit primele ajutoare cu stingătoare. În 20 de minute a avut în curte două mașini de pompieri și mașina primăriei, probabil destinată unor astfel de situații. Mai mult decât atât, și o mașină cu reprezentanți – tehnicieni responsabili de curentul electric.

- Continuarea după publicitate -

Incendiul a fost stins imediat și pagubele relativ minime. Mama mea locuiește singură. S-au asigurat toți că este în regulă (pompierii, primăria, cei de la curentul electric) și au plecat! Ca o paranteză, pentru că nu ține de 112, ține de omenie, toți vecinii, prietenii, consătenii care erau acolo și au aflat au sărit în ajutorul mamei mele, unii cu apă, alții să o ajute să scoată lucrurile din casă în eventualitatea că se extindea incendiul. Apeluri către 112 și către noi. Unii au ieșit să întâmpine mașinile de pompieri pentru a-i dirija! Le mulțumesc tuturor și-i felicit!

În al doilea caz, am apelat eu 112. Mi s-a vorbit foarte politicos, am fost redirecționată și în 10 minute mașina poliției locale a fost la mine, la bloc, în București!

Iată două exemple care demonstrează utilitatea acestui număr, că nu toți funcționarii sunt nepregătiți și nepoliticoși, iar unii chiar își fac treaba!

- Continuarea după publicitate -

Nina Ghiță – Grecia

Ai fost în vacanță în România în acest an? Ce aspecte pozitive ai remarcat în evoluția țării noastre? Sunt și fapte despre care se poate vorbi cu admirație? Așteptăm răspunsurile voastre ca mesaj pe pagina Facebook Jurnal de Emigrant.