joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


O româncă din străinătate, pasionată de apicultură, și-a deschis afacerea „Sunny Honey Miami”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - vineri, 25 februarie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Fostă participantă la concursul Miss Univers din 1994, născută și crescută în România comunistă, Mihaela Gutman (Ciolacu înainte de căsătorie) și familia ei aveau atunci un acces restricționat la multe alimente de bază, la fel ca majoritatea românilor, în acea perioadă de tristă amintire.

Din fericire, dispunea de miere din belșug, deoarece părinții ei erau apicultori. „Mierea era desertul nostru, medicamentul nostru, totul”, povestește cu nostalgie Mihaela, care acum locuiește în cartierul South Beach al orașului american Miami Beach (Florida).

„Nu aveam zahăr; nu aveam nimic. Dar am avut miere. Am crescut fascinată de albine”, spune ea conform Miami Herald. Astăzi, la 47 de ani, ea este un antreprenor de succes, care a lansat recent compania „Sunny Honey Miami” împreună cu soțul ei, Jorge Gutman, un dezvoltator în domeniul imobiliar din Miami Beach.

„Sunny Honey Miami” vinde șapte feluri de miere. Dar aceasta nu este o miere obișnuită, pe care o stoarceți dintr-un ambalaj sub forma unui ursuleț din plastic. Importată din Canada, mierea arată ca o cremă și este îmbuteliată în Florida, având o textură similară cu a celebrei „crème brulée”.

Mierea româncei este supusă unui proces de infuzie cu diverse arome precum: vanilie, matcha (pulbere rezultată din măcinarea frunzelor de ceai verde), cacao, nucă de cocos, lime sau levănțică, timp de două săptămâni. Compania vinde și o miere cremă simplă, preferata Mihaelei.

Produse „Sunny Honey Miami”

La prima vedere, mierea cremă nu este prea ieftină – 22,99 USD pentru un borcan de 12 uncii (340 grame), vândut pe site-ul Sunny Honey și la My Deli Market de pe site-ul Brickell Bay Drive. De asemenea, mierea cremă este comercializată la expoziții alimentare de specialitate.

De la lansarea „Sunny Honey Miami”, în urmă cu trei luni, au vândut miere cremă în valoare de aproximativ 50.000 de USD, spune Jorge Gutman, adăugând că au doar șapte angajați. „Ceea ce au făcut ei este o schimbare în industrie”, a spus Joaquin Mantovani, un importator de miere din Florida, care îi consiliază din punct de vedere al marketingului.

Rădăcinile românești nu se pierd niciodată

Mihaela a crescut în România într-o familie pasionată de apicultură. În copilăria și adolescența ei, țara sa natală era condusă de dictatorul Nicolae Ceaușescu, a cărui stăpânire comunistă de aproape 25 de ani a fost marcată de uciderea a mii de români, de o lipsă drastică de alimente și de corupție guvernamentală, ajungând până acolo încât Ceaușescu a desemnat-o pe soția sa Elena în funcția de prim-viceprim-ministru.

În ziua de 25 decembrie 1989 – după ce Ceaușescu și soția lui au fost condamnați pentru genocid și condamnați la moarte într-un proces militar – au fost împușcați de un pluton de execuție.

Așa cum se obișnuia în partea de nord a Moldovei, unde România se învecinează cu Ucraina și unde Mihaela a crescut, i s-a spus că femeile nu trebuie să lucreze, deoarece menirea lor era să stea acasă și să aibă grijă de copii.

Acest lucru s-a schimbat atunci când Mihaela a părăsit România pentru prima dată, în anul 1994. La vârsta de 20 de ani, a câștigat concursul național și a fost selectată să reprezinte România la concursul Miss Univers din Filipine. Astfel, a văzut cum este viața în afara unei țări comuniste, ceea ce i-a deschis ochii. „Am decis că voi călători în întreaga lume”, își amintește Mihaela.

Lucrătoare la brutărie în Turks and Caicos

Una dintre opririle ei a fost Turks and Caicos, un mic arhipelag situat la sud-est de mult mai celebrul arhipeleag Bahamas, în Oceanul Atlantic. În anul 2011, Mihaela lucra acolo într-o brutărie când Jorge Gutman, aflat în vacanță, a văzut-o.

„Ea a ieșit din bucătărie și m-am îndrăgostit”, a spus el. „Pentru mine a fost dragoste la prima vedere.” Doi ani mai târziu, cei doi s-au mutat în South Beach și s-au căsătorit. Inițial au cumpărat un stup de albine pentru curtea casei lor din South Beach, ceea ce i-a determinat în cele din urmă să creeze „Sunny Honey Miami”. Mihaela lucrează cu normă întreagă la afacere, în timp ce soțul ei doar part-time, deoarece continuă și în domeniul imobiliar.

Pasionată de apicultură la fel ca și părinții săi, Mihaela a testat rețetele de miere pe parcursul a trei ani, încercând diferite variante de miere și infuzându-le cu diverse arome.

„Ceea ce au făcut ei este să pună un aur alb pe raft”, a spus importatorul Mantovani, menționând că folosesc o miere albă rară. Această miere, spre deosebire de mierea de culoarea chihlimbarului, are o culoare albă, asemănătoare cremei de lapte. Mantovani precizează că, cu cât mierea este mai deschisă, cu atât este mai dulce: „Dacă o încerci pe a lor și apoi încerci o miere Publix, vei simți diferența. A lor este mai dulce și deloc amăruie”.