duminică, 29 ianuarie 2023
Informația fără granițe


Româncă din străinătate despre organizarea campaniei de vaccinare din țara noastră: „Bravo România, jos pălăria!”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Informații utile Știri - duminică, 16 mai 2021 Etichete: , , , , , , , ,

Vaccinarea înaintează greoi în România, deși oricine dorește se poate imuniza fără nicio restricție, la liber și fără programare. În pofida organizării maratoanelor de vaccinare, în București, Timișoara, Târgu-Mureș sau la Castelul Bran, precum și a altor evenimente organizate în diverse orașe din toată țara, oamenii mai au încă rețineri în a-și administra vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2. Mulți românii aflați în străinătate invidiază însă sistemul românesc de organizare a vaccinării anti-Covid.

„Aici, la noi, abia se vaccinează persoanele în jur de 70 de ani, va mai dura luni de zile până ne vom putea vaccina și noi”, ne-a spus Mirela Vodă care trăiește la Perugia, în Italia. Dar edificator este mesajul transmis de o româncă din Elveția, care a publicat pe pagina Facebook RO Vaccinare următorul text, prin care își exprimă admirația pentru modul de organizare a campaniei de vaccinare din țara noastră:

„Astăzi am reușit și eu și soțul să ne vaccinăm aici, în Elveția. Pozele în interiorul centrelor de vaccinare nu sunt autorizate, așa că am făcut o poză afară. Am urmărit cu mare interes campania de vaccinare din România pe rețelele sociale și sincer tot ce pot spune e: jos pălăria!  Jos pălăria pentru organizare, rapiditate, eficiență, determinare etc. Pur și simplu jos pălăria! Nu am mai auzit de nicio altă țară care să fie atât de bine organizată în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19.

Nu am mai auzit ca alte țări să organizeze maratoane pentru vaccinare, drive-thru’uri sau centre deschise non stop. Bravo, România! Ești un model demn de urmat la nivel internațional în cazul de față! Practic oamenii nu au absolut nicio scuză să nu se vaccineze. Aici, în Elveția, vaccinarea pentru publicul larg doar ce a fost deschisă de curând și doar în anumite cantoane (‘județe’ elvețiene), pe când toți prietenii mei din România sunt deja vaccinați cu ambele doze de ceva timp.

Momentan, Elveția a aprobat și achiziționat două mărci de vaccin: Moderna și Pfizer (celelalte sunt încă în studii clinice, dar experții spun că aprobarea va urma în curând – deci într-un viitor apropiat Elveția va folosi și AstraZeneca și Jannsen-Cilag). Studiile științifice au arătat că ambele vaccinuri pe bază de ARN mesager funcționează la fel și au același procentaj de eficacitate, deci Elveția nu consideră necesar ca cetățenii să poate alege unul sau altul, pentru că sunt fix același lucru.

Așadar, spre deosebire de România, aici nu știi dinainte ce vaccin folosesc în centre, pentru că depinde de stocurile disponibile. Spre exemplu, noi am descoperit astăzi că în centrul în care am fost să ne vaccinăm, foloseau Moderna. Oricum ne e indiferent, toate vaccinurile sunt bune, indiferent de marcă.

Socrii mei, în Franța, s-au vaccinat cu AstraZeneca, iar mama mea în România cu Pfizer. Acum abia așteptăm să ne revedem familiile și prietenii în siguranță. Bravo tuturor celor implicați în organizare și bravo celor care s-au vaccinat!”