fbpx
vineri, 30 septembrie 2022
Informația fără granițe


O româncă a fost aleasă consilier de comitat în UK. Alexandra are 27 de ani și un doctorat la Cambridge

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - sâmbătă, 8 mai 2021 Etichete: , , , , ,

Alexandra Bulat, o tânără în vârstă de numai 27 de ani, originară din Iași, a devenit primul cetățean român din UK care a fost ales, prin vot, pe postul de consilier de comitat, informează publicația The London Economic.

Conaționala noastră a câștigat alegerile pe primul loc în circumscripția Abbey din orașul Cambridge, în Estul Angliei, unde a candidat din partea Partidului Laburist.

„De la o persoană fără drept de vot, în urmă cu câțiva ani, la consilier de comitat. Nu-i rău!”, a scris Alexandra, ieri, pe Twitter, după ce a aflat rezultatul alegerilor.

„Mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat și m-au inspirat inițial să mă implic în politică”, a mai adăugat ea.

Alexandra Bulat. Foto: Twitter

Alexandra Bulat a ajuns pentru prima dată în UK când avea doar 3 ani, în 1997. Tatăl ei, de profesie medic chirurg,  a plecat în această țară pentru a participa la un program NHS (Sistemul Național de Sănătate din UK) dedicat tinerilor chirurgi din UE.

„După câteva luni, mama mea și cu mine am mers după el. Țin minte că mergeam la infirmeria spitalului, unde am început să învăț engleză. Din nefericire, din moment ce mama mea, care era de asemenea medic, nu reușea să găsească un loc de muncă, ne-am întors în România după aproape un an”, povestea Alexandra în 2019, citată de publicația italiană Nuove Radici.

„Anul petrecut în UK când eram doar o copilă m-a afectat profund. Am iubit mereu tot ce venea din Marea Britanie și mi-am dorit întotdeauna să mă întorc. Când am terminat liceul, am depus cereri numai la universități din UK și am fost acceptată la Sussex University”, a mai adăugat ea.

Când a ajuns acolo pentru a începe studiile, în 2012, engleza Alexandrei nu era chiar atât de bună, a recunoscut ea.

„Aveam dificultăți în a înțelege ce spuneau colegii mei de casă. N-a fost ușor să mă integrez, deși cu siguranță nu eram singurul cetățean străin din campus. După câteva luni, însă, mi-am făcut prieteni și am găsit chiar și un iubit britanic! A trebuit să mă obișnuiesc cu o abordare educațională foarte diferită de cea cu care eram obișnuită în România și m-am zbătut să țin pasul în primul an”, și-a amintit ea.

Alexandra spunea în 2019 că întotdeauna a observat o lipsă de încredere din partea britanicilor față de români, dar ea se simțea integrată bine și faptul că avea un iubit britanic a ajutat-o mult în acest sens.

Între timp, tânăra de origine română a depus cererea pentru a primi cetățenia britanică, după ce a obținut statutul de ședere impus în contextul Brexit, a absolvit University College din Londra și acum are și un doctorat în sociologie politică la Universitatea Cambridge.

„Și când spun că sunt româncă, unii mă întreabă dacă sunt țigancă și alții mă atacă spunând că venim aici pentru a fura locurile de muncă ale britanicilor. Intervievând zeci de oameni pentru doctoratul meu, am aflat că percepțiile sunt influențate în primul rând de experiențele zilnice ale oamenilor și de cei pe care-i întâlnesc, nu de date și statistici. Acestea nu joacă niciun rol în a determina oamenii să se răzgândească sau să spulbere miturile despre imigranți”, a mai declarat Alexandra în trecut.

Aceste experiențe au determinat-o să se implice în politică, inițial ca voluntar, în 2017, apoi făcând pasul cel mare spre candidatură la un post de consilier de comitat, în acest an.

„Inițial m-am implicat în campaniile pentru imigranți, apoi m-am gândit că mă pot plânge cât vreau cu privire la lucrurile pe care eu le consider greșite în societate, dar este puțin probabil să pot schimba ceva fără implicarea cetățenilor UE în politică”, a declarat Alexandra după ce a câștigat alegerile pentru postul de consilier.

Conaționala noastră a fost aleasă cu un total de 1 129 de voturi (42% din votanți), pe locul doi ieșind candidatul Partidului Verzilor, Jeremy Caddick, cu 924 voturi (34% din votanți).

Dr. Alexandra Bulat promite să își concentreze atenția în mandatul ei de consilier asupra sărăciei și copiilor din Abbey, unde spune că unul din cinci copii trăiesc în sărăcie, în ciuda faptului că este unul dintre orașele cele mai bogate din Anglia.

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi