joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Româncă în Spania, maestră în arta clătitelor. În România a lucrat ca croitoreasă

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - luni, 12 februarie 2024 Etichete: , , ,

Liliana Voicu, originară din Râmnicu-Sărat, se pregătește să fie una dintre atracțiile principale la „Festa da Filloa de Lestedo”, în Boqueixón, Spania, pe 18 februarie, o sărbătoare ce coincide cu alegerile din Galicia.

Trăind în Spania de aproape un deceniu și în Galicia în ultimii trei ani, Liliana Voicu a fost atrasă în această zonă de o prietenă și s-a îndrăgostit de cultura și bucătăria locală, în special de „filloas”, o specialitate galiciană asemănătoare cu clătitele.

Liliana, care a lucrat ca croitoreasă în România și câștiga un salariu de doar 150 de euro pe lună, lucrând de luni până duminică, a hotărât să plece la muncă în Spania pentru o viață mai bună.

În Galicia a găsit nu doar un nou început, ci și o pasiune pentru gastronomia locală, relatează publicația Cope.es.

Liliana Voicu, în dreapta imaginii, alături de prietena sa, Isabel. Sursa foto: Cope.es

Acum, lucrând într-un restaurant din Lestedo, a înlocuit rețeta tradițională a clătitelor cu cea a „filloas” (similare cu clătitele franțuzești – crêpes).

De asemenea, românca și-a exprimat preferința pentru „cocido gallego” (un fel de tocană sau o supă groasă tradițională în Galicia) în detrimentul variantei madrilene, subliniind dragostea sa pentru mâncarea bună și diversele feluri de mâncare galiciene.

La „Festa da Filloa de Lestedo”, un eveniment ce marchează tradiția locală de 41 de ani, Liliana va colabora cu Isabel, prietena care a convins-o să se stabilească în Boqueixón.

Isabel, care a învățat să prepare filloas de la mama sa, consideră că secretul acestui preparat delicios constă în calitatea apei, sugerând chiar apa din Pico Sacro ca ingredient ideal.

Rețeta filloas, împărtășită de localnici, include cinci litri de apă, un kilogram de făină, șase ouă și 30 de grame de sare, necesare pentru a prepara amestecul de bază.

Ovidio Rodeiro, primarul din Boqueixón, laudă determinarea și efortul organizatorilor de a păstra vie tradiția filloas, care a ajuns la a 41-a ediție.

Această sărbătoare nu numai că reprezintă o oportunitate de a se bucura de delicatesele culinare ale regiunii, dar servește și ca un punct de întâlnire pentru comunitate, aducând oamenii împreună și încurajând schimbul de experiențe și tradiții.

Liliana Voicu și prietena sa, Isabel, demonstrează cum pasiunea pentru gastronomie și respectul pentru tradiție pot uni comunități și culturi diferite.