sâmbătă, 10 decembrie 2022
Informația fără granițe


Româncă moartă în atacul terorist de la Londra, omagiată de sora sa: „A fost în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit”

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - duminică, 27 martie 2022 Etichete: , , , , ,

Deși au trecut cinci ani de la atacul terorist din Londra în urma căruia a decedat Andreea Cristea, la vârsta de 31 de ani, Magda Țoi își omagiază și în acest an sora pe care a descris-o drept „o fată frumoasă, inteligentă, implicată, plină de suflet, cu o mare poftă de viață”.

Pe 22 martie 2017, Andreea era în vacanță și tocmai îi făcea o fotografie iubitului ei, Andrei Burnaz, pe podul londonez Westminster, cu doar câteva clipe înainte de a fi lovită de mașina teroristului Khalid Masood și aruncată peste parapetul podului în Tamisa.

Andreea a fost recuperată din apă de echipajul unei ambarcațiuni de pompieri, relatează cei de la Euronews. Dusă cu ambulanța la spitalul Royal London, ea a fost transferată la spitalul St Bartholomew, unde a primit îngrijiri de specialitate. Andreea nu și-a mai recăpătat niciodată cunoștința și a murit pe 6 aprilie 2017.

Andreea a fost una dintre cele cinci victime ale teroristului Masood, în vârstă de 52 de ani, care a intrat cu mașina în pietoni pe podul Westminster, după care a înjunghiat un polițist în interiorul reședinței parlamentului britanic. Atacul a durat 82 de secunde și alte zeci de persoane au fost rănite.

„Este foarte greu ceea ce simțim, nu poate fi descris în cuvinte”, a mărturisit Magda celor de la Euronews România. „La doar 31 de ani, avea toată viața înaintea ei. Voia să-și întemeieze o familie, toate visele i-au fost spulberate într-o fracțiune de secundă. A fost în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit”, a spus îndurerată Magda.

Andreea, vesela și frumoasa fată originară din Constanța, de pe litoralul românesc al Mării Negre, se afla în vizită la Londra împreună cu iubitul ei, Andrei Burnaz, care își sărbătorea ziua de naștere chiar în acea zi. Andrei a fost cel care i-a dat Magdei vestea tragicului eveniment. „Nu am înțeles ce spunea, țipa, spunea că nu o găsește”, a continuat Magda.

Andrei Burnaz, iubitul Andreei Cristea. Foto: Euronews

„I-am spus să o caute. Mi-a spus că a fost un accident, nu știa unde este Andreea, că poate a căzut în apă. Atunci am pornit televizorul și am văzut ce s-a întâmplat. Toate posturile de televiziune au relatat că o femeie a căzut în apă. Am început să sun la toate spitalele. Îi dădeam semnalmentele, nimeni nu îmi spunea nimic, nu primeam nicio informație. Între timp îmi cumpărasem deja biletul de avion către Londra”, a povestit Magda care a mai adăugat:

„M-au sunat polițiștii după vreo două ore și mi-au explicat exact ce s-a întâmplat. M-au luat de la aeroport și m-au dus direct la spital. Mi-au spus că este foarte grav, fusese deja operată, dar nimeni nu știa care ar fi evoluția.”

Locul în care a avut loc atacul de pe Westminster, la 7 aprilie 2017. Foto: Euronews

Dr. Samy Sadek, șeful echipei de traumatologie de la spitalul Royal London, a spus că Andreea era un „pacient extrem de complex” care avea o leziune gravă la cap, era hipotermică, avea dificultăți să respire și pierduse mult sânge.

Întrebat dacă șansele de supraviețuire ale tinerei românce ar fi fost mai mari dacă ar fi fost scoasă mai devreme din apă, Sadek a răspuns: „Chiar nu cred că pot spune, dacă sunt sincer”.

Andreea a suferit o intervenție chirurgicală de urgență pentru un cheag de sânge care se formase la creier și a murit la mai bine de două săptămâni după momentul tragediei. „Deși au trecut cinci ani de când nu mai este printre noi, ne gândim mereu la ea”, a mărturisit Magda. „Tatăl nostru a murit când ea avea 13 ani, mama era bolnavă, așa că ne aveam doar una pe cealălaltă.”

„Întotdeauna și-a dorit să călătorească, îi plăcea foarte mult să plece în vacanță, să vadă lumea, să se cunoască pe ea însăși”, a mai precizat sora Andreei.

În afara turistei românce, în atac au murit și un bărbat din Utah (SUA), Kurt Cochran, în vârstă de 54 de ani; britanicii Leslie Rhodes, 75 de ani, și Aysha Frade, 44 de ani; precum și ofițerul de poliție Keith Palmer, în vârstă de 48 de ani. Atacatorul, Masood, a fost împușcat mortal de polițiști.

Magda a precizat că este în legătură cu familiile celorlalte victime și că guvernul britanic i-a invitat să participe la comemorarea persoanelor decedate în acel atac terorist.

„În toată durerea pe care o simt, am un mesaj pentru toți cei care citesc aceste rânduri”, a adăugat sora Andreei. „Trebuie să ne bucurăm de cei dragi în fiecare moment în care sunt în viață. Trebuie să trăim fiecare moment la intensitate maximă, pentru că nu știm dacă mâine mai suntem capabili să facem acest lucru. Trebuie să ne apreciem mai mult, să ne iubim mai mult și să ne bucurăm mai mult”, a conchis Magda, care nici după cinci ani nu poate înțelege de ce soarta a fost atât de crudă cu sora ei.

Trimite acest articol și prietenilor tăi