joi, 8 iunie 2023
Informația fără granițe


O româncă și-a răpit copiii de la tatăl belgian. Condamnată la doi ani de închisoare

Scris de: Mircea Iordache , înv Din diaspora Evenimente În evidență Știri - joi, 20 aprilie 2023 Etichete: , , , , , , , ,

I.T., o româncă în vârstă de 41 de ani, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare pentru că și-a răpit cei doi fii rezidenți în Belgia și i-a dus în țara sa natală, spre dezamăgirea tatălui băieților, belgianul Tony Wiggett din orașul Nieuwpoort (Flandra), de care femeia divorțase în urmă cu doi ani.

După cum relatează kw.be, procurorul ceruse o pedeapsă mai mare însă verdictul instanței belgiene a făcut-o pe I.T. să părăsească tribunalul cu zâmbetul pe buze. „Sentința este prea ușoară pentru trauma pe care mi-a provocat-o mie și fiilor mei Enrique și Denis”, a declarat Wiggett.

Hotărârile instanței belgiene ignorate de mamă

Căsnicia cuplului belgiano-român a durat 14 ani dar relația dintre cei doi soți se deteriorase în ultima perioadă, motiv pentru care I.T. amenințase de mai multe ori că se va întoarce să locuiască în România împreună cu cei doi minori, mai ales că fostul cuplu deținea acolo o casă.

Potrivit hotărârilor judecătorești adoptate în urma divorțului, I.T. a obținut permisiunea de a merge cu cei doi fii în România în perioada 15 iulie – 30 august 2021, însă cei trei au plecat din Belgia pe 1 iulie și nu s-au mai întors. De atunci, belgianul a fost nevoit să facă eforturi uriașe pentru a-și aduce fiii înapoi la Nieuwpoort.

„România a refuzat să coopereze”

În tot acest timp, mama a ignorat toate hotărârile instanței belgiene care, printre altele, a decis ca minorii să stea la tatăl lor de la 1 septembrie 2021 până la 16 septembrie 2021. Iar autoritățile române ar fi refuzat să o extrădeze pe femeie în Belgia. În octombrie însă, conaționala noastră a făcut greșeala de a călători în Italia unde a fost arestată și apoi extrădată.

Dar coșmarul lui Wiggett era departe de a se fi încheiat. „Atunci când am vrut să-mi iau copiii, s-a dovedit că au fost duși într-un centru de plasament”, a explicat tatăl belgian.

„Iar cei de acolo au refuzat să le dea drumul. Pentru că în continuare România a refuzat să coopereze. Speram să-mi aduc copiii acasă înainte de Crăciun, dar totul a fost în zadar”.

Suferința tatălui și bunicului

„Enrique și Denis au ajuns să rămână în centrul de plasament încă două luni în condiții îngrozitoare. O zi întreagă în pijamale, fără voie să iasă afară, erau bolnavi, le era frig și trebuiau să doarmă pe o saltea pe jos. Tatălui meu i s-a frânt inima, pentru a nu știu câta oară”, a dezvăluit Wiggett.

„Abia la mijlocul lunii ianuarie li s-a permis, în sfârșit, să vină acasă. De atunci s-au întors cu mine și merg iar la școală. Dar eu și fiii mei suntem încă traumatizați. Am trecut prin iad și va dura mult timp pentru a readuce totul pe drumul cel bun”, a adăugat belgianul.

Acuzarea a cerut trei ani de închisoare

Procurorul a luat foarte în serios comiterea infracțiunii de răpire, cu circumstanța agravantă că minorii au fost reținuți în afara granițelor belgiene. Pentru așa ceva, codul penal belgian acordă o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.

„Situația este extrem de dureroasă. Este clar că aici copiii sunt marii perdanți. Ei au avut doar o legătură cu Belgia și asta le-a fost luată o lungă perioadă de timp. Este și un dosar frustrant pentru noi pentru că România nu a cooperat, împotriva tuturor reglementărilor europene. Efectiv, cer trei ani”, a precizat procurorul belgian.

În schimb, avocatul apărării a cerut achitarea clientei sale. „Este adevărat că a ignorat decizia judecătorului de familie, dar asta pentru că se temea pentru siguranța ei și a copiilor”, a explicat Jelle Dejaegher, avocatul acuzatei I.T.

„Tony nu i-a reproșat nimic, nici măcar faptul că a plecat mai devreme în România, unde deja și-a găsit de lucru. De asemenea, ea nu a ascuns nimic pentru că i-a anunțat pe cei apropiați că va pleca. Nici măcar nu este vina ei că cei doi nu s-au întors. Copiii înșiși au declarat că nu vor să se întoarcă la tatăl lor”, a adăugat avocatul apărării.

Satisfacție și dezamăgire pe fondul suferinței copiilor

După ce a ascultat pledoariile acuzării și apărării, judecătorul a condamnat-o pe conaționala noastră la o pedeapsă considerată prea blândă. Ea a primit doi ani cu suspendare și o perioadă de supraveghere de cinci ani. În plus, au fost reduse și daunele de 15.000 de euro solicitate de acuzare.

După pronunțarea sentinței, mama a simțit că este necesar să părăsească sala aplaudând. O ironie la adresa fostului soț și a avocatei sale, Nathalia Van Gheluwe.

„Am sperat că cel puțin o parte din ea (sentință – n.r.) va fi eficientă”, a precizat avocata belgianului. „Femeia mai are o brățară la gleznă dar va fi eliberată de ea, astfel încât să poată merge oriunde dorește. Mai are un ordin de restricție și sperăm să-l respecte”, a adăugat ea.

De asemenea, tatăl belgian a fost foarte dezamăgit. „Cred că acest lucru este nedrept. Pedeapsa este mult prea ușoară pentru ceea ce mi-a făcut mie și copiilor. Suferința pe care a provocat-o este mult mai mare decât crede ea. În orice caz, sper să ne lase acum în pace pe mine, pe Enrique și pe Denis”, a conchis el.

DISTRIBUIE