Româncă stabilită în Spania: „În străinătate mi-a fost mai ușor decât acasă să învăț să mă bucur de țara mea”
Laura Cătălina Dragomir, traducătoare și purtătoarea de cuvânt a Casei Române de Cultură Getafe, locuiește în Spania de 18 ani și a împărtășit experiențele sale în cadrul emisiunii “Tradiții românești în diaspora”.
Alături de scriitorul Flaviu George Predescu, Laura Dragomir a discutat la DC News despre viața în străinătate și eforturile românilor de a-și păstra obiceiurile și sărbătorile tradiționale.
“Viața în străinătate te reorganizează”, a spus conaționala noastră
“Viața în străinătate, și acest lucru ți-l poate confirma orice diasporean, te reorganizează, ai nevoie să te instalezi cu rapiditate în contextul lui “aici” și “acum” și cumva să te impacienteze, să dedici timp și energie oricărui alt plan care nu se asimilează cu ascensiunea, cu progresul vizibil.
Deci și ideea că putem menține puține lucruri din trecut, că majoritatea trebuie să rămână acolo unde a rămas și eul nostru de România. Amintirea, din perspectiva mea, e o petiție pentru creier, îl obligă să frâneze mișcarea altor preocupări. Pentru că nu poți absenta din propriile amintiri.
Nu merge să te gândești la trecut pe pilot automat. Amintirile sunt ceea ce ni se întâmplă tuturor, pe circumstanțele vieții proprii”, a spus Laura Dragomir.
Un punct central al discuției a fost rolul sărbătorilor românești în viața diasporei.
“Sărbătorile românești sunt suveranele mele”, a afirmat ea, adăugând că, deși respectă și sărbătorile țării de adopție, cele românești îi oferă un sentiment profund de apartenență și continuitate:
„Sărbătorile de acasă ne determină cumva să recunoaștem existența unor timpuri fericite în trecutul nostru”.
Laura Dragomir a explicat că sărbătorile și tradițiile românești au fost esențiale pentru adaptarea ei în Spania.
„Constanța cu care eu sărbătoream m-a ajutat să mențin acele ocazii în care să-mi permit să fiu diferită”, a spus ea.
În contextul în care a revenit în România doar de puține ori, sărbătorile au devenit un mijloc de a accesa și păstra vie legătura cu rădăcinile sale: “Imagini cu mine copil, la bunici, sărbători precum Crăciunul sau Paștele, pe care am căutat mereu să le țin la îndemână”.
În concluzie, Laura Dragomir a subliniat că experiența de a trăi în străinătate a ajutat-o să redescopere și să aprecieze mai mult propria țară.
„Chiar cred că în străinătate mi-a fost mai ușor decât acasă să reînvăț să mă bucur de țara mea. Sărbătorile, celebrarea lor în Spania, nu au fost o anulare a grijilor cotidiene, ci o ratificare pe care mi-am oferit-o”.