duminică, 21 iulie 2024
Informația fără granițe


Româncele din Italia, Spania sau Marea Britanie: „Dacă avem ceva bun în România de astăzi lor li se datorează”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Blog - duminică, 24 aprilie 2022 Etichete: , , , , , ,

Un text de Marcel Bartic a devenit viral pe Facebook cu ocazia Zilei Eroilor. Cu sute de like-uri și tot atâtea distribuiri, textul aduce în atenția cititorilor sacrificiul femeilor române plecate la muncă, în străinătate, în ultimii 30 de ani. Împinse de sărăcie și de lipsa unor oportunități care să le ofere o viață decentă, multe au ales să plece pentru a oferi copiilor un prezent și un viitor mai bun. O alegere nu tocmai ușoară și care a marcat viața a două generații.

Prezentăm mai jos textul profesorului Marcel Bartic, a cărui mamă a lucrat mulți ca „badantă” în Italia:

„De Ziua Eroilor, aș vrea să dedic un gând bun mamelor și soțiilor care au plecat, în ultimii treizeci de ani, în străinătate la muncă. La cules căpșuni, la îngrijit bătrâni, ca menajere sau bone. În Italia, Spania sau Marea Britanie. Ca să-și poată întreține familia sau să-și dea copiii la facultate.

Acelor femei care, de cele mai multe ori, au fost nevoite să împrumute bani ca să poată pleca. Care au stat cu sufletul la gură așteptând viza sau nenorocitul ăla de permeso di soggiorno, fără de care nu ieșeau cu lunile din casă, de frică să nu le prindă carabinierii. Acelor femei care își luau ore suplimentare, muncind până la epuizare, ca să poată trimite acasă și ultimul bănuț. Pentru taxa la facultate a vreunui copil, un frigider nou sau centrala care se stricase.

Pentru mine, Ziua Eroilor e pentru acele femei din Italia, Spania sau Marea Britanie care, atunci când luau salariul, cumpărau haine, dulciuri, șosete, bocanci de iarnă, mănuși, detergenți, balsam de rufe, le împachetau pe toate într-o cutie mare, o legau bine bine cu bandă scotch și o trimiteau acasă, prin microbuzele Atlassib. Nici nu ajungea bine coletul și sunau să întrebe, mamă, îți vin bocancii, îți place tricoul, vezi că ți-am cumpărat și o haină de iarnă, să-mi spui dacă-ți vine, te iubesc, să te ții de școală, măi mamă, să te ții de școală. Să te ții de școală, dragul mamii…

Pentru mine, Ziua Eroilor e pentru acele femei care au suportat ani de zile umilințe, înjurături, concedieri, abuzuri din partea unora dintre cei care s-au folosit de munca lor în străinătate și nu au abandonat. Nu s-au dat bătute. Și-au șters lacrimile și au mers mai departe. Pentru că aveau de trimis acasă dulciuri, șosete, bocanci de iarnă, mănuși, detergenți…

Astăzi, Ziua Eroilor, este și ziua lor. Dacă avem ceva bun în România de astăzi, li se datorează. Le mulțumesc cu recunoștință.”