joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Români care nu se mai întorc acasă vii din pădurile Austriei. Un alt conațional a murit lovit de un copac

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România În evidență Prima pagină Știri - vineri, 9 februarie 2024 Etichete: , , , , ,

Luca Gîliciu, în vârstă de 46 de ani, din comuna Telciu, județul Bistrița-Năsăud, a devenit al patrulea muncitor forestier originar din această zonă care și-a pierdut viața în timp ce muncea în pădurile din Austria.

Incidentul tragic a avut loc pe 7 februarie, între localitățile Innerschwand și Hölblingkogel, unde Luca Gîliciu, alături de trei colegi români cu experiență în domeniul silvic, era angajat în tăierea arborilor dintr-o zonă împădurită.

Accidentul s-a produs în jurul orei 10:30, când victima a încercat să taie un fag cu o drujbă. Intenția lui Gîliciu era să direcționeze căderea arborelui către vale, însă, din cauza vântului puternic, cu rafale de 40-50 km/h, arborele s-a prăbușit în direcția opusă.

Telceanul a fost prins de ramurile arborelui, suferind răni grave și, în ciuda eforturilor colegilor săi de a alerta serviciile de urgență, și-a pierdut viața.

Luca Gîliciu. Sursa foto: Facebook

Această tragedie adaugă încă nume la lista neagră a lucrătorilor forestieri din Telciu care au decedat în pădurile Austriei, menționează publicația Observator BN

În noiembrie 2023, Florin Frijan, un tânăr de 18 ani din satul Telcișor, parte a comunei Telciu, a murit în Austria în circumstanțe similare, strivit de un copac.

Situația s-a repetat după ce, în februarie 2022, Ionel Cosmuța, în vârstă de 22 de ani, a decedat într-un parchet silvic din Wolfsberg, iar în 2019, Grigore Mititel, de 33 de ani, a avut aceeași soartă tragică în Austria.

Aceste incidente subliniază riscurile semnificative la care sunt expuși lucrătorii în domeniul forestier, în special în condiții meteorologice nefavorabile și în lipsa unor măsuri de siguranță adecvate.

Comunitatea din Telciu este din nou în doliu, după pierderea unui alt fiu, tată și coleg, reamintind durerea și sacrificiile celor care își câștigă existența departe de casă și în condiții periculoase.