fbpx
duminică, 26 iunie 2022
Informația fără granițe


Români exploatați de alți români în străinătate. O familie întreagă condamnată la închisoare

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 4 decembrie 2021 Etichete: , , , , , , , , ,

Cinci membri ai unei familii de români din Marea Britanie a fost condamnată miercuri, 1 decembrie, la ani grei de închisoare, după ce a fost găsită vinovată de exploatarea a mai mulți conaționali pe care-i ademenea în această țară cu promisiunea unui loc bun de muncă în construcții.

Potrivit site-ului oficial al Serviciului Procuraturii al Coroanei Regale din Londra, inculpații sunt după cum urmează:

  • Vasile Drăgoi, născut la 03.03.1960 și rezident în zona Forest Gate din cartierul londonez Newham;
  • Marian Podianu, fiul lui Vasile Drăgoi, născut la 28.12.9177 și rezident în zona East Ham din cartierul londonez Newham;
  • Florinel Bobi Drăgoi, fiul lui Vasile Drăgoi, născut la 07.03.1988 și rezident în zona East Ham din cartierul londonez Newham;
  • Ion Bogdan Drăgoi, fiul lui Vasile Drăgoi de asemenea, născut la 12.01.1996 și rezident în zona East Ham din cartierul londonez Newham;
  • Alexandra Ciocodan, soția lui Ion Bogdan Drăgoi, născută la 28.03.1984 și rezidentă în zona East Ham din cartierul londonez Newham.
Cei cinci membri ai familiei Drăgoi. Foto: The Crown Prosecution Service

Ancheta autorităților britanice, desfășurată în colaborare cu Poliția Română, a scos la iveală faptul că Vasile Drăgoi, în vârstă de 61 de ani, era cel care recruta victimele din România și le promitea un loc de muncă în construcții, în Marea Britanie, unde ar fi trebuit să câștige 50 de sterline pe zi, și să beneficieze de cazare și mâncare gratis.

- Continuarea articolului după publicitate -

În schimb, odată ajunși la Londra, muncitorilor li se luau documentele de identitate și erau obligați să trăiască în condiții deplorabile, chiar și câte 26 într-o casă, iar salariul lor aproape că nici nu-l vedeau.

Pentru a le reține banii câștigați prin munca depusă pe șantier, membrii familiei Drăgoi le spuneau muncitorilor români că au datorii la ei pentru că i-a adus la muncă acolo, iar dacă se revoltau, exploatatorii recurgeae chiar și la amenințări pentru a-i speria.

„Au beneficiat de pe urma muncii grele depusă de victimele lor în industria construcțiilor promițându-le salarii bune pentru a-i convinge să vină în Marea Britanie, iar apoi au renunțat la acele promisiuni și au păstrat aproape tot salariul pentru ei înșiși”, a declarat Paul Goddard de la Serviciul Procuraturii al Coroanei Regale (CPS).

Vasile Drăgoi a fost descris ca fiind cel care controla totul și era „the big boss” (marele șef – trad.), în timp ce fiii și nora sa se ocupau cu găsirea de locuri de muncă pentru muncitorii exploatați, dar și cu controlarea acestora.

Anchetatorii au reușit să adune dovezi, dar și declarații din partea a 16 victime, în strânsă cooperare cu poliția din țara noastră. Toate acestea, dar și analiza financiară, evidențele fiscale, tranzacțiile companiei și detaliile zborurilor, au dus la condamnarea celor cinci inculpați pentru conspirație în a aranja sau facilita călătoria unei alte persoane în vederea exploatării în perioada 1 ianuarie 2017 – 20 octombrie 2017 și conspirație pentru transformarea bunurilor infracționale între 1 ianuarie 2017 și 31 decembrie 2017.

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi