miercuri, 24 aprilie 2024
Informația fără granițe


Români în Germania, impozitul pe venit și contribuția lucrătorilor la sistemul de asigurări sociale

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora În evidență Informații utile Prima pagină Știri - luni, 12 octombrie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Românii din Germania, ca fiecare persoană care trăieşte şi realizează un venit în această țară, sunt supuși impozitării la nivel naţional. Criteriile de impozitare sunt prevăzute în fişa fiscală emisă de către municipalitate pentru fiecare an calendaristic, pe baza documentelor sale (fişele rezidenţilor, de exemplu).

Cuplurile căsătorite, cu un singur salariat în componența familiei şi care au copii, au un tratament fiscal mai favorabil. O persoană singură care câştigă mai puţin de 7 664 de euro pe an, nu este impozitată. În cazul unui cuplu venitul anual neimpozabil este stabilit la 15. 328 de euro.

Venitul este impozitat cu o rată progresivă

Primei tranşe de impozitare progresivă, care începe de la venitul anual de 7 664 euro, i se aplică o rată de impozitare de 15% (Eingangsteuersatz sau rata minimă de impozitare).

Pentru următoarea tranşă de venit cota de impozitare creşte apoi relativ rapid la aproximativ 24%, iar începând de la 12.740 euro, cota de impozitare continuă să crească, plafonul cotei de impozitare fiind de 42%. Angajatorul reţine impozitul pe venit, cu fiecare plată a unei remuneraţii şi plăteşte suma direct către administraţia financiară.

Toţi lucrătorii trebuie să contribuie la asigurările sociale

Contribuţiile sunt plătite jumătate de către angajator şi jumătate de către angajat. Contribuţia medie de asigurări sociale reprezintă aproximativ 21% din salariu.

Taxa de solidaritate a fost introdusă în 1995 pentru construcţia economică a Germaniei de Est şi s-a ridicat la 5,5% din suma impozitului pe salarii/venit.

În plus, pentru contribuabilii care sunt membri ai unei comunităţi religioase, taxele pentru biserică sunt de până la 8 – 9% din salariului brut, în funcţie de Land. Impozitul perceput de stat pentru comunitatea ecleziastică este o particularitate a sistemului german.

La sfârşitul anului, orice persoană care este impozabilă trebuie să depună o declaraţie fiscală la administraţia financiară. Mai sunt şi alte forme de venituri (depozite pe conturile de economii, câştigurile de capital, etc.). Taxa pe valoarea adăugată (MwSt.) aplicată la achiziţionarea de bunuri şi utilizare a serviciilor variază de la 7 la 19%.

Informații puse la dispoziție de Ambasada României la Berlin.

DISTRIBUIE