sâmbătă, 13 iulie 2024
Informația fără granițe


Români în Germania: Legi noi privind plata contribuțiilor sociale

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - joi, 17 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Ești român și lucrezi în Germania? S-au schimbat legile privind Midijob și Minijob, ne anunță specialiștii în legislația muncii pe pagina de Facebook, Consiliere de migrație 4.0.

Ce schimbări s-au produs și ce e diferit?

În primul rând, pragul de Midijob a crescut de la 850 la 1.300 de euro, ceea ce înseamnă că persoanele care lucrează cu midijob pot acum câștiga mai mult, plătind cotizații sociale reduse. Aceștia au dreptul la pensie completă, spre deosebire de minijob.

Apoi, perioada de „minijob pe durată scurtă” a fost prelungită de la 2 la 3 luni, ceea ce înseamnă că munca de mai puțin de 3 luni în Germania poate fi scutită de cotizații sociale.

În Germania există două tipuri de Minijob:

  • câștig lunar sub 450 euro;
  • sau minijob pe durată scurtă (acesta se referă de regulă la munca sezonieră).

Salariul minim pe economie în Germania

De la 1 ianuarie, salariul minim a crescut de la 8,84 la 9,19 euro pe oră. Într-o a doua etapă, va avea loc o creștere de 9,35 euro în 2020. Deja începând cu anul 2018 salariul minim legal s-a aplicat fără excepție în toate industriile. În afara câtorva cazuri speciale, salariul minim se aplică tuturor angajaților adulți din Germania, inclusiv pensionarilor, lucrătorilor cu normă redusă şi lucrătorilor sezonieri. În cazul în care relaţia de muncă nu este supusă obligativităţii contribuirii la asigurări sociale, limita de 450 de euro pe lună nu trebuie depășită.