luni, 11 decembrie 2023
Informația fără granițe


Români în lume: Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român, locuiește la Berlin

Scris de: Daniela Stoica , înv Cultură - luni, 2 septembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Adrian Ghenie este un pictor român contemporan care locuiește în Berlin. Și-a împărțit până în 2013 viața între România și Germania, însă, în cele din urmă, a ales Berlinul, unde este considerat unul dintre reprezentanții noului val al artei vizuale românești.

Pictorul Adrian Ghenie este cel mai bine cotat din România şi printre primii 15 cei mai tranzacţionaţi artişti tineri din lume (în 2014). Adrian Ghenie a reuşit în 2016, vânzarea lucrării „Self-Portrait as Vincent Van Gogh” (2012) pentru 2,59 milioane de dolari, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby’s din New York. De asemenea, în acelaşi an a reuşit vânzarea picturii „The Sunflowers in 1937″ (inspirată de celebra lucrare a lui Vincent van Gogh – „Floarea soarelui”), la Londra pentru 3.117.000 de lire sterline, un preţ record pentru artistul român.

- Continuarea după publicitate -

Născut la 13 august 1977, la Baia Mare, a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca în 2001, s-a stabilit la Berlin în 2013 şi îşi desfăşoară activitatea la Cluj, Berlin şi Londra.

În anul 2005 a fondat împreună cu Mihai Pop, Galeria Plan B, extinsă ulterior și la Berlin. Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneția din 2007, iar în 2008 a deschis un spațiu expozițional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

Adrian Ghenie a fost decorat, în februarie 2019, cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler de preşedintele Klaus Iohannis, în semn de „apreciere pentru talentul artistic, pentru rolul important avut la promovarea şcolii româneşti de pictură în lume”.

- Continuarea după publicitate -

„The Sunflowers in 1937″, lucrare a pictorului român Adrian Ghenie