duminică, 2 aprilie 2023
Informația fără granițe


Români în Spania: Ghidul de prevenire și control al COVID-19 în fermele agricole care utilizează muncitori sezonieri

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Informații utile Prima pagină Știri - luni, 9 noiembrie 2020 Etichete: , , , , ,

Ambasada României în Regatul Spaniei a tradus în limba română „Ghidul de prevenire și control al COVID-19 în fermele agricole care utilizează muncitori sezonieri” elaborat de autoritățile spaniole cu competențe în domeniu. Ca urmare a demersurilor întreprinse de Ambasadă, ghidul în limba română a fost publicat și pe pagina web a Ministerului Sănătății spaniol.

Ghidul cuprinde un set de recomandări utile referitoare la regulile care trebuie avute în vedere la locul de muncă, informații cu privire la realizarea transportului la locul de desfășurare a activității, precum și informații referitoare la obligațiile angajatorilor în vederea prevenirii și controlului transmiterii virusului.

Producția agricolă și animalieră este o activitate esențială care face parte din lanțul de aprovizionare cu alimente, activitate care trebuie garantată pentru a oferi populației acest serviciu fundamental.

În momentul angajării, lucrătorului i se va aduce la cunoștință, împreună cu măsurile de prevenire și protecție, o listă de simptome la care trebuie să fie atent, precum și numerele de telefon la care trebuie să sune în cazul în care acestea apar, și instrucțiunile care trebuie urmărite.

În cazul în care o persoană prezintă simptome (tuse, febră, dificultate de a respira, etc.) care ar putea fi asociate cu infecția cu coronavirus, nu trebuie să meargă la locul de muncă  din fermă înainte de efectuarea unei evaluări medicale. Lucrătorul trebuie să contacteze numerele de telefon furnizate în acest scop și să urmeze instrucțiunile. Nu trebuie să  meargă la locul de muncă până nu se confirmă că nu există niciun risc pentru el sau pentru ceilalți.

Dacă o persoană a fost în contact strâns (parteneri, membri ai familiei și persoane care au avut contact) cu un caz COVID‐19 suspect sau confirmat, la o distanță mai mică de 1,5 metri pentru o perioadă de cel puțin 15 minute, nu trebuie să meargă la locul de muncă.

Serviciul de prevenire a riscurilor profesionale va pregăti un raport pentru a acredita incapacitatea temporară de muncă, pentru a facilita serviciilor de asistentă medicală  primară, prelucrarea cazurilor suspecte sau confirmate și a celor care au avut contact strâns cu cazuri confirmate în cadrul companiei, precum și atunci când autoritatea sanitară îl solicită.

„Ghidul de prevenire și control al COVID-19 în fermele agricole care utilizează muncitori sezonieri” îl puteți citi aici.