joi, 25 aprilie 2024
Informația fără granițe


Români în străinătate: informații utile în cazul unui accident cu mașina în altă ţară din UE

Scris de: Daniela Stoica , înv Informații utile - joi, 3 septembrie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

Dacă aveți un accident pe durata șederii în străinătate, se aplică legea țării în care s-a petrecut accidentul. Aceasta înseamnă că procedura de acordare a despăgubirilor ar putea fi diferită de cea din țara de origine, România.

Dacă sunteți implicat într-un accident în străinătate, nu părăsiți locul accidentului. Vorbiți cu celălalt șofer și, dacă este cazul, chemați serviciile de poliție și/sau urgență.

Asigurați-vă că notați toate informațiile necesare despre cealaltă persoană implicată și despre împrejurările care au dus la producerea accidentului.

Declararea accidentului

Completați declarația la locul accidentului. În mod normal, asiguratorul vă pune la dispoziție un document standard. Unele asociații ale asiguratorilor au elaborat un formular european de constatare a accidentelor. Acesta vă va ajuta să colectați rapid toate informațiile necesare și va facilita soluționarea cererilor de despăgubire.

Dacă nu aveți un formular de constatare sau un formular de asigurare, notați neapărat următoarele informații:

  • data și locul accidentului;
  • detalii privind eventualele vătămări corporale și daune materiale, informații despre martori (nu uitați să le cereți datele de contact);
  • datele de contact ale celuilalt șofer (nume, adresă, număr de telefon);
  • datele de contact ale firmei la care este asigurat celălalt șofer (inclusiv numărul poliței de asigurare);
  • informații despre celălalt vehicul, inclusiv despre remorcă, dacă este cazul (numărul și țara de înmatriculare, marca și tipul);
  • datele de contact ale secției de poliție căreia i s-a raportat accidentul;
  • împrejurările producerii accidentului.

Dacă sunteți de acord, și dumneavoastră și celălalt șofer, cu privire la împrejurările în care s-a produs accidentul, semnați împreună o declarație. Acest lucru va facilita procedurile de acordare a despăgubirilor.

Atenție! Nu vă asumați răspunderea pentru producerea accidentului și nu semnați formularul decât dacă îl înțelegeți în întregime.

Dacă nu cădeți de acord, asiguratorul dumneavoastră va soluționa litigiul cu asiguratorul celuilalt conducător auto. În acest scop, asiguratorul se va baza pe raportul poliției, pe evaluarea daunelor și pe alte informații.

Pentru a vă susține cererea, trebuie să colectați:

  • fotografii;
  • declarații ale martorilor și/sau
  • un raport întocmit de poliție.

Trebuie să semnalați accidentul firmei de asigurări, chiar dacă nu doriți să solicitați despăgubiri.

Nu uitați! În caz de urgență, sunați la numărul gratuit 112, de pe orice telefon mobil sau fix. Serviciile de intervenție vă vor răspunde, oriunde vă aflați în UE.

Foto articol: swp.de

DISTRIBUIE