marți, 26 septembrie 2023
Informația fără granițe


Români în străinătate: Speranța și lupta pentru supraviețuire a unui cuplu de conaționali

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 30 mai 2023 Etichete: , , , ,

Mirabella și Ionel, doi români stabiliți în orașul german Hamburg, sunt căsătoriți de 25 de ani. În vârstă de 41 și respectiv 46 de ani, cei doi soți se cunosc din copilărie și au crescut împreună în orașul românesc Bacău.

Mirabella s-a căsătorit când avea doar 15 ani, a devenit mamă la doar 16 și a născut al doilea copil trei ani mai târziu. Fiicele sale au acum 22 și 25 de ani, potrivit jurnaliștilor publicației germane Hinz&Kunz care au aflat și au publicat povestea de viață a cuplului de români.

Mirabella. Sursa foto: Hinz und Kuntz

Mirabella și Ionel au trăit fără apă curentă și fără curent electric în orașul lor natal și nu vedeau nicio posibilitate de a le oferi fiicelor un trai decent.

Cei doi soți au plecat împreună spre Hamburg, în speranța că vor găsi oportunități mai bune. De cele mai multe ori au dormit pe stradă, uneori cu alți conaționali pe care abia îi întâlniseră; alteori cu persoane care îi cunoșteau din Bacău.

Au trăit de pe o zi pe alta aproape patru ani, timp în care au cerut de pomană și au încercat să-și găsească de lucru. De câteva ori s-au întors acasă de dorul fiicelor pe care le-au lăsat în grija bunicilor.

Mirabella și-a atins de câteva ori inima în conversația purtată cu jurnaliștii germani. Ea  a recunoscut că uneori îi bate rapid, iar în anumite zile amețește din cauza artrozei la nivelul coloanei cervicale de care suferă.

- Continuarea după publicitate -

Întrebată când a început să fie deranjată de această afecțiune, conaționala noastră nu și-a putut aminti exact. Dar a recunoscut că cei patru ani în care a fost despărțită de fiicele sale, „i-au rupt capul”.

În schimb, Mirabella și-a amintit că într-o zi a mers în orașul Glückstadt din landul Schleswig-Holstein, unde a descoperit supermarketul Edeka.

Acolo s-a așezat în fața intrării și a cerut clienților donații. În prezent, ea stă în fața acestui Edeka în fiecare zi, dar acum vinde revista Hinz&Kunzt. Acolo, în Glückstadt, viața Mirabellei s-a schimbat total, după cum ea însăși a mărturisit.

La scurt timp după ce s-a așezat pentru prima dată în fața supermarketului, într-un ziar local a apărut un articol despre ea, în care cineva îi spunea povestea.

- Continuarea după publicitate -

Un pastor a avut grijă de ea, altcineva i-a amenajat un mic apartament. O femeie mai în vârstă i-a povestit despre Hinz&Kunzt, așa că în urmă cu câțiva ani Mirabella a început să lucreze ca vânzătoare a revistei, la fel ca și soțul ei Ionel.

În plus, fiicele lor au venit în Germania și locuiesc în Glückstadt. Cea mai mică și-a găsit recent o slujbă ca îngrijitoare într-o creșă.

Mirabella și-a amintit în special de o experiență trăită de ea, pe care a dorit să o împărtășească jurnaliștilor de la Hinz&Kunzt.

Într-o zi, când stătea în fața supermarketului Edeka, s-a simțit din nou rău, o durea groaznic capul și avea amețeli. O femeie necunoscută a observat că nu se simte bine și a dus-o imediat la medic.

În timp ce erau în mașină, femeia respectivă i-a spus că o poate înlocui dacă nu se simte bine. A fost un gest care a însemnat enorm pentru Mirabella care a explicat: „Atunci am fost văzută cu alți ochi”.

- Continuarea după publicitate -

S-a simțit rău, iar o persoană străină a observat-o și a ajutat-o. Ce s-a schimbat în viața conaționalei noastre de când a devenit vânzătoare de reviste Hinz&Kunzt? „Totul”, a mărturisit ea.

DISTRIBUIE