sâmbătă, 2 decembrie 2023
Informația fără granițe


România avertizată de Comisia Europeană să ia măsuri urgente de stopare a exploatării forestiere ilegale

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - joi, 13 februarie 2020 Etichete: , , , , , ,

Comisia Europeană a avertizat miercuri 12 februarie România asupra faptului că „autorităţile naţionale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii şi să aplice sancţiuni corespunzătoare” în cazul exploatării forestiere ilegale, informează Agerpres.

„Inconsecvenţele din legislaţia naţională nu permit autorităţilor române să verifice cantităţi mari de lemn recoltat ilegal. În plus, Comisia a constatat că autorităţile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate şi în Directiva privind evaluarea strategică de mediu. De asemenea, există deficienţe în ceea ce priveşte accesul publicului la informaţiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate şi a Directivei privind păsările”, anunţă forul european.

În acest context, Comisia Europeană anunţă că a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, acordându-i „un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficienţelor identificate de Comisie”.

„În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităţilor române un aviz motivat”, a transmis Bruxelles-ul.

Problema tăierilor ilegale și a comerțului cu lemn recoltat ilegal cauzează degradarea pădurilor și amenință, de fapt, viitorul pe termen mediu și lung al sectorului forestier și al domeniilor conexe, al calității mediului și mai ales nivelul de trai și bunăstarea comunităților locale, în general.

- Continuarea după publicitate -
DISTRIBUIE