luni, 29 mai 2023
Informația fără granițe


România intră de luni în stare de urgență. Circulația oprită în mai multe puncte de trecere a frontierei

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - duminică, 15 martie 2020 Etichete: , , , ,

România va instaura de luni pe teritoriul său stare de urgență cauzată de răspândirea pandemiei de coronavirus. Decretarea stării de urgență de către preşedintele Klaus Iohannis, începând cu 16 martie 2020, presupune luarea unor măsuri drastice, precum şi posibilitatea restrângerii unor drepturi fundamentale.

La instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, unele atribuții ale administrației publice centrale de specialitate și ale administrației publice locale trec în competența autorităților militare.

Autorităţile militare şi publice pot limita sau interzice circulaţia maşinilor, a persoanelor, să emită „permise de liberă circulaţie”, să efectueze controale, razii, să evacueze persoane, să raţionalizeze alimente, să închidă staţii de benzină, restaurante, cafenele, cluburi şi chiar „să suspende temporar apariţia sau difuzarea unor publicaţii ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune”.

Alte măsurile care pot fi dispuse pe durata stării de urgenţă includ închiderea frontierei de stat şi rechiziţionarea de bunuri.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a ordonat deja oprirea circulației rutieră și feroviară în multe puncte de trecere a frontierei cu țările vecine, anunță Digi24.

În județul Bihor singurul punct de trecere a frontierei cu Ungaria care mai este deschis în acest moment este Borș.

În Arad s-a închis punctul de trecere a frontierei de la Turnu.

La granița cu Ucraina, a fost închis punctul di Sighet, însă rămân deschise Halmeu și Siret.

La granița cu Moldova au fost închise punctele Rădăuți Prut și Oancea Anterior.

La frontiera cu Bulgaria mai sunt deschise punctele: Vama Veche, Ostrov, Giurgiu și Calafat.

La granița cu Serbia mai sunt funcționale punctele Porţile de Fier 1, Moraviţa şi Jimbolia, restul fiind închise unilateral de statul vecin.

Starea de urgență instituită începând de mâine ar putea aduce noi restricții.

România a închis temporar și alte puncte de frontieră pe care le puteți afla citind articolul: România închide temporar mai multe puncte de frontieră cu trafic redus

DISTRIBUIE