duminică, 29 ianuarie 2023
Informația fără granițe


România, locul întâi la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Din România Știri - luni, 11 aprilie 2022 Etichete: , , , , , ,

Țara noastră a obținut locul I la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete – EGMO 2022, potrivit clasamentului oficial al competiției, care ia în considerare țările europene participante. Competiția a avut loc în Ungaria, iar punctajul României a fost 112 puncte, fetele obținând o medalie de aur și 3 de argint. În urmă cu un an, la competiția care atunci s-a desfășurat online, lotul național ocupa locul al II-lea.

Punctajul României a fost 112 puncte, fetele obținând o medalie de aur și 3 de argint, locul 1 în clasamentul european al EGMO 2022 fiind cea mai bună clasare a României din istoria de 11 ani a acestei competiții.

Lotul României a fost format din: Diana Țolu – medalie de aur,  Elisa Ipate – medalie de argint, Lucia Rîșnoveanu – medalie de argint, Cezara Danciu – medalie de argint.

Coordonatorul lotului, prof. Mihai Bălună de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, iar adjunctul coordonator lot: prof. Anca Băltărigă, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică.

Profesorul Mihai Bălună a declarat pentru publicația EduPedu:

„Ne-am clasat pe primul loc dintre țările participante, așa-zis oficial, și pe locul patru dacă punem la socoteală și țările care au avut calitatea de invitat. Principala bucurie creată de acest rezultat este că el confirmă rezultatele foarte bune obținute în ultimii doi ani la aceeași competiție, care au fost obținute online, și acum sunt confirmate prin ceea ce s-a întâmplat în urma unui concurs la fața locului. Este primul concurs post-pandemie, după revenirea la participarea fizică.

Fetele s-au comportat foarte serios și foarte responsabil, lucru care însă nu mă miră, pentru că așa se întâmplă totdeauna. Toți copiii care ajung în situația asta, își apără cu seriozitate șansele și până la urmă reușesc să obțină rezultate bune și foarte bune. Ceea ce este îmbucurător este că, deși echipa din acest an a avut două participante care nu au mai fost până acum, tradiția rezultatelor bune s-a păstrat, lucru care de fapt reprezintă o recunoaștere a seriozității cu care se face treabă în diversele locuri din care provin aceste fete.”