miercuri, 4 octombrie 2023
Informația fără granițe


Românii care călătoresc în străinătate vor beneficia de roaming gratuit pe teritoriul UE până în 2032

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Informații utile Știri Telefonie - marți, 19 aprilie 2022 Etichete: , , ,

Liderii europeni au hotărât în prima jumătate a lunii aprilie să extindă roaming-ul, fără taxe suplimentare, în Uniunea Europeană până în anul 2032. Cetăţenii vor putea să efectueze apeluri, să transmită mesaje text şi să utilizeze datele mobile atunci când călătoresc în interiorul UE fără costuri suplimentare şi la acelaşi nivel de calitate ca în ţara lor de origine.

Consumatorii vor avea şi un acces mai bun la comunicaţiile de urgenţă, indiferent de locul în care se află în Europa şi vor putea să primească informaţii clare referitoare la situaţia în care li s-ar putea percepe taxe suplimentare accidentale pentru un serviciu utilizat în roaming.

Actualul regulament urma să expire la data de 30 iunie 2022. Noul regulament va intra în vigoare la 1 iulie 2022 şi va expira la data de 30 iunie 2032.

Ce înseamnă roaming?

Vorbim de roaming atunci când vă folosiți telefonul mobil pe durata unei deplasări ocazionale în afara țării în care locuiți sau în care aveți legături stabile (de ex. pentru că munciți sau studiați acolo). Atâta timp cât petreceți mai mult timp acasă decât în străinătate sau vă folosiți telefonul mobil mai mult acasă decât în străinătate, se consideră că sunteți în roaming. Prin urmare, atunci când vă aflați în UE și efectuați apeluri, trimiteți mesaje sau utilizați servicii de date, vi se vor aplica tarifele naționale. Aceasta este considerată o „utilizare rezonabilă a serviciilor de roaming”.

Când treceți o frontieră în interiorul UE, ar trebui să primi un mesaj din partea operatorului de telefonie mobilă prin care veți fi informat că sunteți în roaming și vi se vor aduce la cunoștință prevederile politicii sale privind „utilizarea rezonabilă”.

- Continuarea după publicitate -

Politica utilizării rezonabile și limitarea volumelor de date

Operatorii de telefonie mobilă pot aplica așa-numita politică a utilizării rezonabile pentru a se asigura că toți clienții aflați în roaming au acces la servicii de roaming la prețuri naționale atunci când călătoresc în UE. Aceasta înseamnă că operatorul dumneavoastră poate aplica mecanisme de control corecte, rezonabile și proporționale pentru a evita utilizarea abuzivă a acestor norme.

Când vă aflați în roaming, nu există restricții de volum pentru apeluri vocale și SMS-uri. Apelurile sau mesajele care nu sunt acoperite de contract vor fi facturate la prețurile valabile în țara de origine. Există, totuși, norme și limite referitoare la volumul de date pentru care se aplică tarifele naționale. Aceste limite depind de tipul de contract pe care îl aveți.

În anumite cazuri s-ar putea să trebuiască să plătiți un supliment pentru utilizarea de date în regim de roaming, se menționează pe site-ul UE.

Monitorizarea utilizării roamingului

- Continuarea după publicitate -

Ca parte a politicii privind utilizarea rezonabilă, operatorul vă poate monitoriza și verifica utilizarea serviciilor mobile în regim de roaming pe durata a 4 luni. Dacă în această perioadă ați petrecut mai mult timp în străinătate decât acasă și consumul în roaming este mai ridicat decât cel național, operatorul vă poate contacta pentru a vă cere să clarificați situația. Aveți la dispoziție 14 zile pentru a face acest lucru.

Dacă veți petrece în continuare mai mult timp în străinătate decât acasă, iar consumul de roaming rămâne mai mare decât consumul național, este posibil ca operatorul să aplice o suprataxă pentru consumul în regim de roaming. Aceste suprataxe (fără TVA) nu trebuie să depășească următoarele plafoane:

  • 0,032 EUR pe minut pentru apelurile efectuate;
  • 0,01 EUR pe SMS;
  • 3 EUR pe GB de date.
DISTRIBUIE