duminică, 1 octombrie 2023
Informația fără granițe


Românii care muncesc în Germania și sunt înșelați de angajator pot solicita ajutor la un număr gratuit de telefon

Scris de: Daniela Stoica , înv Fără categorie - joi, 16 aprilie 2020

Muncitorii sezonieri români din Germania pot fi înşelaţi mai mult în această perioadă de către angajatori, atrage atenţia un reprezentant al sindicatelor din această țară. Proiectul în care el lucrează oferă consultaţă gratuită şi confidenţială pentru muncitorii străini, precizează Mediafax.

Szabolcs Sepsi, Consilier proiect Faire Mobilität al Sindicatelor Germane: „Mulţi dintre ei (muncitori, n.r.) probabil găsesc condiţii de muncă bune, dar cei care ne sună pe noi se plâng de neplata salariului minim legal sau că angajatorul ulterior nu respectă condiţiile de muncă care au fost stabilite în prealabil. De exemplu angajatorii încearcă să reducă din salariu costurile pentru drum sau reduc costuri mult prea mari pentru mâncare şi cazări.”

În condiții de pandemiei românii înşelaţi riscă să rămână forţat la locul de muncă chiar dacă patronii nu respectă contractul. Plecarea este organizată doar de angajator, iar ei nu au dreptul să părăsească locul.

Szabolcs Sepsi, Consilier proiect Faire Mobilität al Sindicatelor Germane:  „Va fi extrem de dificil pentru ei să îşi susţină drepturile şi pentru noi să îi ajutăm pentru că nu este permis contactul. Salariul minim este de 9.35 euro pentru fiecare oră prestată. Foarte des se fac înţelegeri în acord. Ei sunt plătiţi la kilogramul de sparanghel cules, iar aceste înţelegeri de acord sunt făcute în aşa fel încât majoritatea oamenilor să nu poată să culeagă atât de mult încât să ajungă la salariul minim legal.”

Dacă lucrezi în Germania şi ai fost înşelat poţi totuşi să ceri ajutor sunând la un număr de telefon, iar autorităţile îţi vor veni în ajutor

Szabolcs Sepsi, Consilier proiect Faire Mobilität al Sindicatelor Germane: „Cei care vin acum în Germania şi muncesc şi au întrebări în legătură cu drepturile lor sau întâmpină probleme la muncă pot să apeleze la numărul de telefon gratuit 0800 000 5602. Aici primiţi informaţii gratuit şi confidenţial în limba română. Dacă sunaţi de pe o cartelă românească trebuie să tastaţi 0049 înainte. Puteţi să sunaţi de luni până vineri între orele 09:00 -12:00 şi 14:00-18:00.”

Mii de români au plecat în ultimele zile în Germania la cules sparanghel. Odată ajunși, românii vor munci 14 zile în regim de carantină. Vor fi cazaţi separat de alte grupuri de muncitori şi vor munci la distanţă de alţi lucrători. Fermierii au pregătit anul acesta, în mod excepțional, pentru români locuinţe modulare.

- Continuarea după publicitate -
DISTRIBUIE