duminică, 29 ianuarie 2023
Informația fără granițe


Românii din diaspora se pot vaccina la Nădlac I şi Nădlac II cu Johnson & Johnson care impune administrarea unei singure doze

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Informații utile Știri - marți, 18 mai 2021 Etichete: , , , , , , , ,

Autorităţile judeţene din Arad vor amenaja la graniţa cu Ungaria, în Punctele de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I şi Nădlac II, puncte temporare de vaccinare anti-COVID-19, după ce s-a constatat că tot mai mulţi români care lucrează în străinătate sau au locuinţe în Ungaria vin în ţară doar pentru a se imuniza, inclusiv cetăţeni străini ai Uniunii Europene.

Horia Timiș, directorul DSP Arad, a declarat recent într-un interviu acordat Departamentului pentru Românii de Pretutindeni: „Am observat că există un trend la nivelul județului Arad, foarte mulți români din diaspora vin să se vaccineze, intră doar pentru a se vaccina și apoi părăsesc țara, stau maxim 72 de ore și ne-am dat seama că există o dorință a românilor să se vaccineze. Pe lângă aceasta, noi am vaccinat la Arad majoritatea misiunilor diplomatice române din Europa.”

Prin vama Nădlac I și Nădlac II există un mare trafic de călători, 1 000-1 500 de cetățeni trec zilnic prin aceste puncte de frontieră și timpul de așteptare se ridică uneori la 3-4 ore. Ca atare, autoritățile au luat în considerare faptul că cei aflați la coadă ar putea profita de timpul petrecut în vamă și ar putea dacă doresc să se vaccineze anti-Covid. Vaccinarea se poate face cu serul Johnson & Johnson care impune administrarea unei singure doze de vaccin. „Nu numai românii din diaspora se pot vaccina, ci și alți cetățeni europeni”, a mai asigurat directorul DSP Arad.

Centrele de vaccinare de la Nădlac I și Nădlac II vor fi amplasate la 200 de metri de vamă și vor funcționa non-stop, 24 de ore din 24, în toate cele șapte zile ale săptămânii.

„Imediat după intrarea în țară, după încheierea formalităților și controalelor la frontieră, există parcări în care vor fi amplasate centrele de vaccinare provizorii unde toți cei care doresc vor putea primi vaccinul. Nu avem idee câte solicitări vom avea, dar centrele vor fi dotate cu doze de vaccin suficiente, deocamdată suntem pregătiți la 200 pe zi, dar putem crește capacitatea. Momentan dorim să vedem care va fi cererea, iar dacă va fi necesar vom dezvolta centrele și vom crește numărul de doze”, a mai asigurat Horia Timiș.

Centrele de vaccinare de la Nădlac I și Nădlac II vor fi operaționale în curând, posibil chiar de la sfârșitul acestei săptămâni.