marți, 23 aprilie 2024
Informația fără granițe


Românii din străinătate care trimit bani în țară vor trebui să justifice sumele mai mari de 2.000 de euro

Scris de: Daniela Stoica , înv Fără categorie - marți, 13 august 2019 Etichete: , , , , , , ,

O nouă lege privind combaterea spălării de bani și a finanțării terorismului a fost publicată pe 18 iulie în Monitorul Oficial din România. Aceasta precizează printre altele, că oricine transferă din străinătate sume mai mari de 2.000 de euro are obligația de a declara sursa banilor. Informațiile vor ajunge la Oficiul Național de Combatere a Spălării Banilor.

Autorităţile române pot face verificări suplimentare pentru a vedea dacă sumele au fost obţinute legal. Aceiaşi oficiali trebuie să fie informaţi şi când românii cumpără sau vând bunuri mai scumpe de 10.000 de euro. De exemplu, când o persoană își cumpără o casă în România va fi obligat să justifice proveniența banilor.

Printr-o procedură judiciară, sumele care nu pot fi dovedite vor fi sechestrate apoi vor fi supuse confiscării speciale, dacă nu pot fi dovedite că au provenit dintr-o tranzacţie legală. Firmele şi instituţiile financiare care nu se supun regulilor pot fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri. Anul trecut, au fost raportate 12.000 de tranzacţii suspecte. În jur de 1.500 au fost înaintate organelor de justiţie.

Experţii fiscali consideră totuși că nu există resurse pentru a putea fi analizate atât de multe tranzacţii.

Autoritățile dau asigurări că românii vor putea trimite bani în țară la fel ca până acum. În acest sens, președintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) spune că instituția pe care o conduce nu face decât să verifice informațiile primite de la companiile de transfer rapid cu privire la suspiciunile menționate în rapoartele pe care le transmit.

„Cetățenii nu vor avea nicio obligație în plus. Există din 2015 un regulament la nivelul UE care deja a reglementat tot ceea ce înseamnă acest transfer de fonduri în care intră și remiterile de bani în interiorul și exteriorul Uniunii Europene, cu un stat membru. În această reglementare se menționează obligația operatorului de a face identificarea clientului. Asta nu înseamnă decât prezentarea datelor civile ale celui care vrea să trimită și menționarea datelor de stare civilă ale beneficiarului. La Oficiu ajung raportările unor tranzacții complexe, a unor sume neobișnuit de mari, care depășesc un comportament obișnuit al clientului respectiv”, a declarat Daniel Staicu, președinte al Oficiului.

DISTRIBUIE