duminică, 1 octombrie 2023
Informația fără granițe


Românii din Vama Nădlac, un pericol pentru sănătatea publică dacă nu vor respecta izolarea la domiciliu

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - marți, 19 mai 2020 Etichete: , , , , ,

Cetățenii români care în aceste zile s-au prezentat în număr mare la Vama Nădlac pentru a intra în țară, reprezintă în opinia ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, un pericol pentru sănătatea publică din România dacă nu vor respecta izolarea la domiciliu.

Țările din care vin acești cetățeni au în continuare o doză de pericol, chiar dacă sunt pe pante descendente și au un avans epidemic cam de două săptămâni față de noi. Dar atât timp cât cetățenii respectă autoizolarea, pericolul este limitat, a explicat Nelu Tătaru.

„Să nu uităm că acești concetățeni ai noștri veneau din fostele zone roșii. Actualmente, toate sunt la fel, pe o curbă descendentă, și toată lumea intră în izolare, dar până la acea izolare, toți cei veniți din toate aceste foste zone roșii au fost acolo. La fel ca și în țară, sper ca efectele pe care le vedem în zilele următoare să nu fie așa de mari”, a spus Nelu Tătaru, luni seara, la Digi24.

În același timp, ministrul român a ținut să menționeze că persoanele care se întorc în țară vor fi obligate să intre în autoizolare, iar dacă vor fi prinse că nu au respectat această carantinare la domiciliu, ele vor intra în carantină instituționalizată și vor trebui să-și plătească singuri hrana și cazarea.

„Toți cei care intră în țară merg acum în autoizolare la domiciliu. Nu mai există acea carantină, este doar pentru cei care nu vor să stea cu familiile sau pentru cei care pleacă din autoizolare și atunci sunt în carantină instituționalizată, dar își plătesc carantina și hrana”, a declarat ministrul Sănătății.

„Cei obligați la autoizolarea la domiciliu vor fi controlați periodic, de mai multe ori pe zi, de autoritățile locale”, a mai specificat Nelu Tătaru.

Începând cu data de 15.05.2020, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, se instituie măsura carantinării/izolării la locuinţă împreună cu familia/aparţinătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condiţiilor pentru măsura mai sus menţionată sau solicită acest lucru pentru a nu îşi expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituţionalizate, în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţi.

- Continuarea după publicitate -
DISTRIBUIE