miercuri, 24 aprilie 2024
Informația fără granițe


Românii pe locul doi în Marea Britanie la numărul de cereri pentru statutul de rezident settled status”/„pre-settled status”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Informații utile - luni, 16 noiembrie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Peste 4 milioane de europeni au depus până acum cereri privind statutul de rezident settled status”/„pre-settled status” în regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Pe primul loc se situează polonezii urmați de români și italieni.

Conform GOV.UK, Peste 4,2 milioane de cetățeni ai țărilor Uniunii Europene care au reședința în Regatul Unit au solicitat până acum statutul de a putea continua să locuiască pe insulă după Brexit.

Pe primul loc se află polonezii cu peste 700.000 de cereri, urmați de români cu 600.000, comunitatea italiană este a treia cu aproximativ 400.000, în timp ce pe locul patru se află comunitatea portugheză cu 300.000 și pe locul cinci comunitatea spaniolă cu 250.000.

Cele mai multe cereri de înregistrare au fost depuse în Anglia (3.870.600), urmată de Scoția, cu 214.700, 70.800 în Țara Galilor și 69.300 în Irlanda de Nord.

Există 2 tipuri de statut pentru cetățenii europeni, care se raportează la perioada de ședere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcție de care se va determina statutul dumneavoastră:

1.1. Statutul de settled (Settled Status)

Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mullt, vor fi eligibili pentru Settled Status. Dacă obțineți Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

1.2. Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status)

Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani de zile consecutivi, vor fi eligibil pentru Pre-Settled Status. Dacă primiți Pre-Settled Status, veți putea să locuiți în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, care o să vă acorde timpul necesar pentru a fi eligibil pentru a obține Settled Status. Daca obțineți pre-Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, după cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplicați pentru Settled Status, care NU va fi acordat automat.

Noul statut o să le permită cetățenilor UE care se află în prezent pe teritoriul Marii Britanii sau care vor sosi înainte de data de 31 decembrie 2020, să locuiască și să lucreze în Marea Britanie post-Brexit.

Cetățenii europeni și membrii familiilor acestora (inclusiv membrii de familie non-UE) care sosesc în Marea Britanie nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, vor trebui să solicite noul statut de resident (settled sau pre-settled), în Marea Britanie ca o precondiție legală în funcție de circumstanțe.

Membrii familiei pot include: soți sau parteneri civili, parteneri de viață, copii, nepoți sau strănepoți cu varsta până la 21 de ani, persoane sub tutelă/ aflate în grija cetățeanului EU resident, cu vârsta de peste 21 de ani; părinți, bunici sau străbunici sub tutelă/ aflați în grija cetățeanului EU.

Copiii născuți unui părinte care a obținut statutul Settled vor obține cetățenia britanică automat, iar copiii născuți unui părinte care a obținut statutul Pre-Settled vor fi eligibili pentru statutul Pre-Settled în mod automat.

Guvernul britanic, a operaționalizat noua schemă de înregistrare (EU Settlement Scheme) a statutului de rezident (settled si pre-settled) a cetățenilor UE post-Brexit. Scopul schemei este de a asigura drepturile cetățenilor europeni de a continua să locuiască și să muncească în Marea Britanie post-Brexit. Noul sistem de înregistrare a devenit operațional pentru publicul larg la data de 30 martie 2019, iar cetățenii europeni vor putea să aplice până în data de 30 iunie 2021. Ca urmare, cetățenii europeni care doresc să continue să locuiască în Marea Britanie după data de 31 decembrie 2020, trebuie să aplice pentru EU Settlement Scheme.

DISTRIBUIE