duminică, 1 octombrie 2023
Informația fără granițe


Românii vor putea cumpăra vechime în muncă pentru pensie. Condițiile pentru plata retroactivă a contribuțiilor

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Informații utile Știri - luni, 17 august 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Persoanele fizice vor avea posibilitatea de a cumpăra până la data de 1 septembrie 2021 vechime pentru pensie, plătind contribuția de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, potrivit unui proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Muncii din România.

Conform Agerpres, persoanele care nu îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare pentru a accede la o categorie de pensii vor avea posibilitatea să contribuie la sistem. Acestea vor putea plăti contribuțiile de asigurări sociale pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială, se arată într-un proiect de ordonanță pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Proiectul prevede că până la data de 1 septembrie 2021, persoana care îndeplinește condițiile poate încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, pensiei anticipate sau pensiei anticipată parțială.

Condiții pentru solicitanți conform proiectului de ordonanţă publicat de Ministerul Muncii:

Contractul se va încheia între persoana interesată şi casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reşedinţa persoanei. Solicitantul va completa o declaraţie din care va reieși că în perioada pentru care se solicită asigurarea îndeplinește următoarele condiții cumulative:

a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;

- Continuarea după publicitate -

b) nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;

c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în perioada cuprinsă între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială.

Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 1 septembrie 2021. În situaţia în care la data de 1 septembrie 2021, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate.

- Continuarea după publicitate -

Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate.

DISTRIBUIE