joi, 25 aprilie 2024
Informația fără granițe


Românul care salvează gratis ucraineni din zona de război, lăudat de presa americană. „Trebuie să spun că este extraordinar de eroic”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 5 martie 2022 Etichete: , , , ,

Peste 57.000 de refugiați ucraineni au trecut granița în România până la data de 4 martie 2022, pentru a fugi de ororile războiului inițiat de ruși în țara lor, potrivit datelor Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați. Mulți dintre ei au fost ajutați de Dragoș-Florin Pavăl, un tânăr curajos în vârstă de 34 de ani, domiciliat în Focșani (jud. Vrancea), căsătorit și tată de copii, iar faptele sale eroice au ajuns să fie văzute chiar și de americani.

Dragoș-Florin se uita pe Facebook săptămâna trecută, scrie publicația americană USA Today, când a găsit o postare în care se căuta asistență pentru a ajuta un grup de refugiați să fugă din localitatea ucraineană Odesa, în care se anunțase că vor fi bombardamente. Tânărul vrâncean, proprietarul unei mici firme de transport, cu două autovehicule la dispoziție, a decis să facă o faptă bună și să ajute refugiații.

Dragoș-Florin Pavăl conducând prin Ucraina. Foto: USA Today/BODI KLAMPH

„Așa a început totul”, a declarat el pentru sursa citată. „Aveam resursele, aveam timp. Am zis: hai să o facem.”

După ce și-a încheiat prima călătorie dus-întors, tânărul nu și-a încetinit deloc eforturile. Și acum, când Ucraina a devenit prea periculoasă pentru a mai intra pe teritoriul ei, Dragoș-Florin și alți șoferi români continuă să transporte refugiați pe teritoriul României, de la vamă la aeroport sau la centrele care oferă cazare și asistență refugiaților.

El a precizat că a închiriat 10 autobuze, cu ajutorul donațiilor financiare destinate pentru a ajuta la transportul refugiaților. „Atât timp cât avem fonduri pentru autobuze, benzină și șoferi, vom continua să facem asta”, a spus el.

Prima cursă a lui Dragoș-Florin în Ucraina a fost cu propria sa dubă de nouă persoane, pe 25 februarie, când a transportat în România șase persoane și două pisici luate din Odesa. „Era foarte riscant pentru că la fiecare colț de stradă erau blocaje rutiere și artilerie grea. Era înfricoșător”, a relatat tânărul. A doua cursă a făcut-o, de asemenea, tot singur la volan.

Bodi Klamph, un bărbat de naționalitate canadiană, a fost unul dintre pasagerii îmbarcați atunci în duba românului. Klamph a trăit în Ucraina timp de cinci ani, înainte ca Rusia să înceapă războiul. Când a aflat că țara este atacată, a decis să găsească o cale de ieșire pentru el, iubita sa și mama acesteia.

Mama canadianului a postat pe un grup de Facebook, creat special pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni, și a găsit pe cineva care l-a conectat pe fiul ei cu Dragoș-Florin.

Klamph a spus că românul a preluat grupul său și alți trei refugiați și a condus prin sate cu drumuri noroioase, ocolind șanțurile, obstacolele întâlnite și evitând drumurile despre care știa că sunt nesigure.

„Trebuie să spun că este extraordinar de eroic”, a spus Klamph despre Dragoș-Florin. „A venit într-o zonă de război pentru a scoate gratuit străinii de acolo. Tipul ăsta a condus 12 ore pentru a ne salva, fără niciun interes personal”, a spus canadianul.

Grupul a ajuns în cele din urmă la graniță, după șase ore de mers cu mașina, doar pentru a întâlni o imensă coadă de autoturisme, lungă de aproape două mile (3,2 km), care așteptau să treacă în România cu feribotul. Klamph, iubita lui și mama acesteia au reușit să treacă granița mai repede, după ce au venit pe jos, până la feribot.

Dragoș-Florin, care a rămas în dubă, a spus că așteptarea la acea coadă de mașini a durat aproximativ 20 de ore. Întreaga călătorie a durat aproximativ 56 de ore, dar asta nu l-a împiedicat pe tânăr să facă o a doua călătorie în Ucraina.

Diferite persoane de pe Facebook au continuat să-l contacteze pe românul nostru, pentru a ajuta alți ucraineni aflați în nevoie. Luni, 28 februarie, el a închiriat un autobuz de 50 de persoane, pentru a îmbarca și mai mulți refugiați. A spus că a reușit să ia din Odesa 47 de persoane (dintre care 24 de copii) și apoi să le treacă granița.

Oamenii care așteptau să urce în autobuzul condus de românul nostru. Foto: USA Today

„În acel moment, nimeni nu a vrut să conducă împreună cu mine, pentru că era foarte periculos, cu exploziile și toate astea. Nimeni nu a vrut să se întoarcă în Ucraina”, a declarat curajosul român pentru publicația americană.

Și dacă acum nu mai are voie să intre cu mașina în Ucraina, Dragoș-Florin a făcut alte patru călătorii la punctul de trecere a frontierei, pentru a ajuta la transferul refugiaților pedeștri din vamă. În timpul interviului ce îl dădea pentru USA Today, el a spus că tocmai era pe drum să transfere 11 copii dintr-un orfelinat din Ucraina.

Întrebat de ce continuă să transporte refugiați, Dragoș-Florin a mărturisit că o face „doar pentru a ajuta”. „Ceea ce am văzut (n.r. în Ucraina) este o tragedie. Ei sunt bucuroși că îi scoatem din zona de război”, a adăugat curajosul tânăr.

DISTRIBUIE