vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Românul erou în Bulgaria, cum i-au mulțumit cei pe care i-a salvat de la înec: „Pentru noi sunteți Dumnezeu!”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - duminică, 1 septembrie 2019 Etichete: , , , , , , , , ,

O poveste de viață, o faptă eroică, un gest care ar trebui să fie considerat normalitate, pentru că viața unui om reprezintă bunul cel mai de preț pe care acesta îl are, iar dacă persoana este în pericol și nu și-l poate apăra, oricine se află în preajmă  este dator moral, etic și omenesc să-i sară în ajutor. Astfel a procedat un scafandru pompier român care, aflându-se la plajă în Bulgaria cu iubita sa, a observat doi bărbați în pericol să se înece. Nu a stat pe gânduri și s-a aruncat în valurile mării, a luptat din toate puterile cu forța apelor și i-a salvat pe cei doi. Întâmplarea face ca și ei să fie români, iar acum, dacă sunt în viață trebuie să-i mulțumească lui Cornel Uța, supranumit de colegi „Bombardierul”: „Vreau să vă spun că atunci când ați pus mâna pe mine am simțit că Dumnezeu nu ne va lăsa acolo. Pentru noi sunteți Dumnezeu!”, i-a spus lui Cornel unul dintre cei salvați.

Cornel făcuse plajă toată ziua și se îndrepta spre hotel când a văzut că doi oameni erau în pericol de a se îneca. Deși steagul roșu era ridicat și valurile erau destul de mari, nu a stat pe gânduri și a intrat în mare după ei. „Mi-am zis că trebuie să rezist 2-3 minute pentru că sigur vor veni salvamarii după mine. Era vorba de acele minute vitale pentru a-i ține în viață pe cei doi. Am ajuns la ei relativ repede deși curenții erau foarte mari. M-a ajutat faptul că erau apropiați și am putut să intru pe sub ei și să-i apuc. Apoi ușor i-am luat pe piept și am împins spre mal, deși curenții ne trăgeau în larg. Cel tânăr era deja inconștient, dar am simțit că va trăi. La 10 metri de mal am simțit mâna unui salvamar care a ajuns la noi. Atunci am realizat că vom trăi toți trei. Ajuns la mal l-am asezat pe tânăr în poziția de siguranță și i-am dat primul ajutor”, a relatat Cornel.

- Continuarea după publicitate -

Cornel este pompier de 11 ani și are o poveste de viață extraordinară. Pe pagina Facebook a Ministerului de Interne din România, o lungă postare ne relatează mai multe detalii despre el, precum și cum i-au mulțumit lui Cornel cei doi români care trăiesc datorită gestului eroic al acestuia.

Iată mesajul integral publicat de MAI:

– Mihaela, băieții ăia doi se îneacă. Ține tricoul că intru după ei, i-a spus Cornel prietenei lui.
Scafandru pompier la ISU-BIF, acesta se afla în Bulgaria împreună cu prietena lui pentru a sărbători 4 ani de când se cunosc.
Făcuse plajă toată ziua și se îndrepta spre hotel când a văzut că doi oameni erau în pericol de a se îneca. Deși steagul roșu era ridicat și valurile erau destul de mari, nu a stat pe gânduri și a intrat în mare după ei.
– „Mi-am zis că trebuie să rezist 2-3 minute pentru că sigur vor veni salvamarii după mine. Era vorba de acele minute vitale pentru a-i ține în viață pe cei doi. Am ajuns la ei relativ repede deși curenții erau foarte mari. M-a ajutat faptul că erau apropiați și am putut să intru pe sub ei și să-i apuc. Apoi ușor i-am luat pe piept și am împins spre mal, deși curenții ne trăgeau în larg. Cel tânăr era deja inconștient, dar am simțit că va trăi. La 10 metri de mal am simțit mâna unui salvamar care a ajuns la noi. Atunci am realizat că vom trăi toți trei. Ajuns la mal l-am așezat pe tânăr în poziția de siguranță și i-am dat primul ajutor”.
După ce lucrurile s-au liniștit, cel salvat a venit la Cornel:
– Vă mulțumesc din suflet că ne-ați ținut în viață. Eu și nepotul meu trăim datorită dumneavoastră.
– Sunteți români?
– Da. Și vreau să vă spun că atunci când ați pus mâna pe mine am simțit că Dumnezeu nu ne va läsa acolo. Pentru noi sunteți Dumnezeu!
Cornel este pompier de 11 ani și are o poveste extraordinară.
În anul 2008 era angajatul unei bănci unde câștiga dublu față de salariul pe care îl lua un pompier. Provenit dintr-o familie de aviatori, visul lui era să îmbrace haina militară.
Acest vis a devenit realitate după ce a fost admis la concursul pe care l-a susținut la ISU-BIF.
La numai un an de când devenise salvator, fratele lui, pilot acrobat, s-a prăbușit cu avionul chiar în fața sa. Cornel a fost primul care a intervenit, dar din păcate nu a mai putut să-l salveze. De atunci Cornel își crește nepotul rămas orfan.
Fapta din Bulgaria nu este singulară. În urmă cu ceva timp, se întorcea de la Târgu Mureș de la un concurs de tir. În fața lui un autoturism a lovit un biciclist. Cornel a oprit imediat mașina și a ținut victima în viață până la sosirea echipajului SMURD.
De o modestie extraordinară, cu o dragoste imensă față de oameni și un bun simț ieșit din comun, Bombardierul (cum îi spun colegii), ne determină să spunem:
– ÎȚI MULȚUMIM, SALVATORULE PENTRU TOT CEEA CE FACI!
Bombardierule, pentru noi ești eroul zilei!”

- Continuarea după publicitate -

Imagini din timpul operațiunii de salvare au fost postate pe Facebook și de o altă turistă româncă aflată în zonă:

Acum cateva minute, un licean din Craiova a fost la un pas de moarte in Nisipurile de Aur. Mana lui ridicata sa ceara…

Gepostet von Andreea Berkhout am Freitag, 30. August 2019