duminică, 2 aprilie 2023
Informația fără granițe


Românul fără adăpost din Franța care a donat toți banii săi sinistraților a fost angajat de primăria din Nisa

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Fără categorie Știri - marți, 1 decembrie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Ion-Nelu Gioroiu, devenit faimos în Franța cu numele „Jojo” după ce, la începutul lunii octombrie, a donat puținii bani pe care-i avea pentru a ajuta victimele unor inundații, în ciuda faptului că este el însuși o persoană fără adăpost care trăiește pe străzi, a fost angajat de primăria din Nisa. Conaționalul nostru, în vârstă de 52 de ani, a semnat contractul de angajare cu lacrimi de bucurie, la propriu, în seara zilei de luni, 30 noiembrie, informează site-ul televiziunii franceze CNews.

Jojo și Christian Estrosi, primarul din Nisa, la semnarea contractului de muncă. Foto: cnews.fr

„Când a semnat documentul de angajare și a primit jacheta de serviciu, Jojo, foarte emoționat, nu s-a putut abține să nu verse o lacrimă”, relatează sursa citată.

Pentru a supraviețui, românul nostru efectua diferite munci ocazionale, printre care și vânzarea unei reviste editată de asociația Solidarity 06 pentru persoanele fără adăpost. Jojo abia își primise plata pentru vânzarea acestei reviste, suma de 150 de euro, și i-a donat fără să clipească, până la ultimul cent, pentru a veni în ajutorul victimelor inundațiilor provocate de furtuna Alex la începutul lunii octombrie.

În urma frumosului său gest, asociația care editează revista vândută de Jojo i-a dedicat un articol în prim-plan. În cadrul acelui interviu, românul fără adăpost și-a exprimat dorința de a găsi un loc de muncă și o locuință. Povestea lui a impresionat toată Franța și a fost preluată de publicații mari, precum Le Figaro, Le Parisien, 20 Minutes și altele. Iar în scurt timp au sosit și veștile bune pentru bărbatul român: o femeie a decis să-i pună la dispoziție o locuință, gratis, prin intermediul asociației „Café Suspended”.

Nici cu acea ocazie  Jojo nu  a reușit  să-și stăpânească  lacrimile  de  bucurie când a aflat că, după atâția ani de trăit pe străzi, va avea în sfârșit o locuință.

„Am fost azi-dimineață, la 8, la apartament și l-am trezit. Este fericit, e în al nouălea cer. Mi-a spus că se simte ciudat cu cheile (de la apartament – n.r.) în buzunar și a dormit rău. Ieri a avut foarte multe emoții și au trecut 21 de ani de când nu mai doarme sub un acoperiș”, povestea atunci un voluntar al asociației „Secours Populaire”.

La acea vreme, primăria îi promisese și un loc de muncă pentru a-l recompensa, iar în seara zilei de luni, Jojo a semnat contractul, cu lacrimi de bucurie, în biroul primarului din Nisa, Christian Estrosi . Conaționalul nostru va lucra asfel în serviciul de curățenie a orașului, mai precizează presa locală.

„Bine ați venit la Primărie”, i-a spus primarul.

Jojo a primit echipamentul de lucru de la Primărie. Foto: CNews.fr

Abandonat la naștere în Craiova, Jojo a trecut prin foarte multe greutăți până să ajungă la vârsta pe care o are acum. A crescut de mic prin orfelinatele românești, a fost pe străzi în timpul Revoluției din ’89, a lucrat apoi în mai multe locuri prin Italia unde a fost exploatat prin muncă, iar în 2017 a ajuns în Franța. Acolo a lucrat o perioadă la grădinărit pentru diferite familii, iar în cele din urmă și-a instalat salteaua pe o stradă lângă Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Nisa, unde a trăit până să devină un simbol al solidarității umane pentru foarte mulți dintre noi.