sâmbătă, 20 aprilie 2024
Informația fără granițe


Roxana, curajoasa româncă din străinătate care a înființat o fermă de oi și capre, renunțând la o carieră în turism

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 8 martie 2023 Etichete: , , , , ,

Roxana Cioclu, o tânără de naționalitate română în vârstă de 36 de ani, care a sosit acum 12 ani în Franța ca studentă la limba franceză, a renunțat la slujba sa dintr-un hotel situat în celebra stațiune Saint-Tropez (Provence-Alpi-Coasta de Azur) pentru a crește oi și capre de Angora în localitatea Saint-Fiel ce aparține de arondismentul Gueret din departamentul Creuse (Noua Aquitanie).

După cum relatează site-ul france3-regions.francetvinfo.fr, Roxana avea doar 24 de ani când a sosit la Paris cu gândul să urmeze un curs literar dar, pentru a-și putea finanța studiile, a trebuit să-și găsească o slujbă.

Inițial s-a angajat chiar în capitala Franței, în domeniul hotelier. Ulterior, noile oferte de muncă au purtat-o către Saint-Tropez, pe țărmul Mării Mediterane.

Roxana a renunțat la o carieră în sectorul turismului pentru a crește capre. Sursă foto: francetvinfo.fr

Pandemia i-a schimbat destinul

Aproape de împlinirea vârstei de 30 de ani, Roxana a căutat un loc unde să se stabilească. Cercetările sale au dus-o în regiunea Limousin, lângă localitatea Eymoutiers (departamentul Haute-Vienne).

„Căutam ceva de închiriat să-mi așez lucrurile și să iau o pauză între două sezoane. Am văzut că imobilul este chiar ieftin în regiune și că ar fi mai rentabil decât închirierea unei locuințe în oraș”, a explicat ea.

Roxanei i-a plăcut locația și s-a împrietenit cu un preot paroh de acolo, care era membru al asociației „Terre de Liens” (o organizație a cetățenilor francezi specializată în probleme legate de proprietatea asupra terenurilor agricole).

El a fost cel care a i-a arătat ce presupune creșterea oilor. „Îmi plac animalele și această întâlnire a declanșat un click”, a mărturisit conaționala noastră.

A fost momentul în care i-a venit ideea de a încerca această îndeletnicire. Odată cu prima izolare din martie 2020, întreaga industrie hotelieră a fost închisă, iar ea trebuia să se ocupe cu altceva.

„Mă săturasem de asta. Au fost prea multe constrângeri: să lucrez în schimburi de la 21:00, după miezul nopții, la 6:00. A fost multă oboseală”, a dezvăluit ea.

Schimbare radicală

Prin urmare, Roxana s-a retras în casa ei din Limousin și, prin intermediul „Pôle emploi”, a găsit un curs de creștere a animalelor la CFA (liceul agricol) din localitatea Saint-Yrieix-la-Perche (departamentul Haute-Vienne).

Deja se hotărâse că va începe să crească capre de Angora. Originară din zona Kashmir și Tibet, această rasă de capre introdusă ulterior în Turcia și în Asia Mică atât pentru lapte și carne, dar mai ales pentru fibra strălucitoare a lânii lor, cunoscută sub numele de mohair.

Proiectul româncei l-a surprins pe Rene Faucher, directorul liceului agricol, care a încurajat-o: „De obicei, este ceva tipic la înființarea unei ferme. Când ți se prezintă, crezi că nu va funcționa niciodată, dar de fapt va fi foarte bine”.

Surpriza a fost împărtășită inclusiv de familia Roxanei. „Părinții mei au fost șocați. Nu trebuie să te întorci prea departe în familia mea pentru a găsi fermieri. Generația bunicilor mei a lucrat pământul și, în România, a fost foarte greu. Părinții mei au avut asta în minte.

Dar de atunci m-au susținut, mai ales când au văzut că sunt foarte multe ajutoare din partea PAC (Politica Agricolă Comună este implementată la nivelul UE). Aproape 80% din investiție este finanțată pentru tipul de întreprindere mică pe care am lansat-o .

M-am adaptat foarte repede la această nouă viață. Este o renaștere pentru mine. Mi-am părăsit țara, am călătorit mult. Am unele susceptibilități”, a explicat Roxana.

Românca noastră a încheiat cursul cu stagii de practică, în special în orașul Tulle (departamentul Correze) cu un crescător de capre de Angora. Nu a avut nicio problemă de a se stabili în acest mediu, care poate fi considerat foarte masculin.

„În formare și practică, am fost jumătate femei și jumătate bărbați. Creșterea caprelor de Angora atrage multe femei și cupluri”, a precizat ea.

În iulie 2021 a absolvit cursul de creștere a caprelor. Ulterior a găsit un teren propice înființării fermei în Saint-Fiel, lângă Gueret. A cumpărat 27 de hectare și a închiriat alte 12.

A trimis dosarul la SAFER (societatea de amenajare a terenurilor și amenajare rurală din Franța) în septembrie, iar achiziția terenului de 39 de hectare a fost validată în decembrie, fără a crea nemulțumiri vecinilor.

„Am fost foarte bine primită. Totul a mers bine cu DDT (Direcţia Departamentală a Teritoriilor) și cu Camera de Agricultură. Ceilalți crescători de capre de Angora din altă parte a Franței m-au avertizat. Acest tip de proiect este adesea considerat un pic escaladat.

Dar aici, dimpotrivă, am fost luată în serios. Mi s-a spus că multe ferme mici s-au născut în Creuse, instituțiile sunt obișnuite cu asta.

Am rezolvat cu terenul, dar apoi a fost turma. Am cumpărat 12 capre de pe ici pe colo. Dar cea mai mare parte a turmei mele, am ajuns să o găsesc în Alpi. A fost foarte dificil, pentru că este o crescătorie foarte confidențială”, a explicat Roxana.

Recrearea rădăcinilor

Momentan, condițiile de viață nu sunt cele mai bune, dar nici foarte rele. Roxana locuiește singură într-o rulotă, lângă animalele ei. Ea trebuie să înfrunte primele dificultăți ale unui tânăr antreprenor.

„Am descoperit caracteristicile terenului. Până acum, aici nu existau capre. Unele au contractat paraziți. Am pierdut două animale. A fost o sursă de anxietate, pentru că la început ne întrebam ce este în neregulă.

Analizele trebuie să dezvăluie ce sunt paraziții, astfel încât să pot trata turma. Sunt însă fericită pentru că am avut patru ieduți iarna aceasta și totul a mers bine”, a mai precizat Roxana.

O altă problemă a tinerei românce era cum să socializeze în acest departament, pe care ea nu-l cunoștea deloc. „Vecinii au fost foarte surprinși să mă vadă sosind acolo cu caprele mele. Ne-am împrietenit. Ei mă ajută cu fânul”, a recunoscut ea.

Roxana se află momentan în plină tundere a caprelor. A doua de la înființare. Lâna recuperată este trimisă la Castres, la o cooperativă cu care lucrează toți crescătorii din Franța. După șase luni de transformare, curățare, cardare, filare și vopsire, cantitatea de fibre de mohair va reveni la ea.

Ulterior, își va putea vinde produsele în magazinul său de vânzări directe, care va fi înființat cât de curând. În plus, a obținut și o autorizație de construcție pentru o casă mică și un grajd.

Conform specialiștilor, reconversia profesională este obișnuită pentru femeile între 30 și 40 de ani, însă au nevoie de o doză bună de curaj pentru a începe și a face față tuturor aspectelor unei schimbări radicale de viață.

Roxana este un bun exemplu în acest sens. A lăsat un loc de muncă în industria hotelieră pentru a începe o afacere cu capre de Angora în departamentul Creuse.

Privind retrospectiv la cei 12 ani petrecuți în Franța, curajoasa noastră conațională se arată încântată de schimbarea modului ei de viață.

„La 36 de ani, sunt liberă, am mai multă flexibilitate în viața mea și asta nu are preț!”

DISTRIBUIE