miercuri, 4 octombrie 2023
Informația fără granițe


Ryanair anunță că nu le va cere pasagerilor pașaportul de vaccinare. „Nu ar trebui să existe astfel de limite”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 24 martie 2021 Etichete: , , , , ,

În timp ce Comisia Europeană lucrează de o săptămână pentru a defini Certificatul Digital Verde (Digital Green Certificate) sau, cum este numit în mod popular de toți, „Pașaportul de Vaccinare”, compania aeriană Ryanair anunță că nu le va solicita pasagerilor săi un astfel de document pentru a putea călători cu avioanele sale.

„Pentru zborurile Ryanair nu va fi necesar un pașaport de vaccinare pentru că noi considerăm că, în conformitate cu dreptul la libera circulație, garantat în Europa, nu ar trebui să existe astfel de limite”, a declarat Jason McGuinness, directorul comercial al companiei irlandeze.

Comisia Europeană a prezentat la data de 17 martie o propunere legislativă prin care dorește să implementeze respectivul certificat digital de vaccinare la nivel comunitar, cu scopul de a da un impuls turismului care a fost grav afectat de pandemie. Prin intermediul acestui document electronic, pasagerul va putea dovedi nu numai că a fost vaccinat împotriva COVID-19, ci și că (dacă nu a fost vaccinat) rezultatul la testul pentru SARS-CoV-2 este negativ sau că a avut virusul și s-a vindecat. Datele vor putea fi verificate astfel cu foarte mare ușurință de orice stat membru UE.

„Astăzi, 17 martie, Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19″, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Cu toate acestea, compania aeriană Ryanair s-a arătat dispusă să accepte pasagerii indiferent dacă dețin sau nu acest certificat digital. Rămâne de văzut dacă și celelalte companii aeriene vor urma exemplul celei irlandeze, dar și dacă țările membre UE vor impune obligativitatea prezentării acestui pașaport la intrare pe teritoriul acestora.

DISTRIBUIE