miercuri, 30 noiembrie 2022
Informația fără granițe


Salata boeuf numită și „rusească”. Rețeta originală

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Informații utile Știri - joi, 29 aprilie 2021 Etichete: , , , , , , ,

Salata de boeuf este o mâncare populară în România asemănătoare cu salata „Olivier”, numită și „rusească.”

Salata originală a fost pentru prima dată preparată în anul 1860 de bucătarul belgian Lucien Olivier sub denumirea franceză de „salade de gibier”, la restaurantul Hérmitage, unul dintre cele mai mari restaurante din Moscova. Lucien Olivier era invitat în casele aristocraţilor pentru a le găti mâncăruri gustoase și spectaculoase.

Rețeta originală a fost păstrată secretă și s-a pierdut în anul 1905 când restaurantul Hérmitage și-a închis porțile. Se știe doar că rețeta cuprindea delicatese scumpe, carne de vânat, raci și mazăre.

Termenul „boeuf” provine din limba franceză şi înseamnă „vită”

După 1905 numeroși bucătari din tot estul Europei au inventat rețete asemănătoare, dar înlocuind ingredientele originale cu altele mai ieftine precum carnea de pui sau de vită (în franceză boeuf însemnând „vită”). Aceste variante de salate, cu diverse nume, au devenit un fel de mâncare foarte comun în diferite țări precum Rusia, Polonia sau România, schimbându-și rețeta în funcție de alimentele folosite în gastronomia regională.

Nici la momentul actual nu se cunoaşte reţeta originală a lui Lucien Olivier, iar fiecare bucătar este liber să încerce orice consideră el că este necesar.

Cum să prepari o salată de boeuf pentru opt persoane (rețeta clasică)

Ingrediente:

  • 1 piept de pui (cantitatea de carne trebuie să fie aproximativ 40% din cantitatea totală de salată) sau 500 de gr de carne de vită;
  • 3-4 morcovi mari;
  • 2 rădăcini mari de pătrunjel;
  • 5-6 cartofi;
  • 1 ţelină;
  • 1 borcan de castraveţi muraţi;
  • 500 g maioneză;
  • sare;
  • piper;
  • muştar;

Mod de preparare:

După ce ai fiert carnea şi legumele cu puţină sare în apă, le scoţi din apă şi pui totul deoparte într-un castron. Până se răcesc acestea, taie castraveţii cubuleţe si stoarce-i bine în pumn. Tot de aceeaşi mărime taie şi restul legumelor, tot cubuleţe. La final, dai carnea de pui prin maşina de tocat şi apoi carnea tocată o adaugi la legumele deja tăiate (carnea se poate și tăia cubulețe dacă se dorește).

Adaugă sarea, piperul şi câteva linguri de muştar. Lasă totul deoparte şi prepară 500 g de maioneză. Pune în salată 3/4 din maioneză şi amestecă. După ce s-a omogenizat toată compoziţia, poţi aranja totul pe platouri, iar cu ultimul sfert de maioneză rămas şi cu alte legume decorează salata.

Trimite acest articol și prietenilor tăi