luni, 11 decembrie 2023
Informația fără granițe


Șase melodii românești vor face parte din prima Carte de Cântece a UE. Românii sunt invitați să le voteze

Scris de: Daniela Stoica , înv Fără categorie - vineri, 16 august 2019

În perioada 16 august – 16 septembrie, toți românii sunt invitați să voteze pentru cele şase cântece care vor reprezenta România în prima Carte de Cântece a Uniunii Europene (EU Songbook). Organizatoarea evenimentului, organizaţia European Union Songbook, a anunțat că până în prezent 65.000 de persoane din 26 state şi-au votat favoritele. România este a 27-a ţara a Uniunii Europene care votează.

Iubitorii de muzică români pot vota online în limba romană pe site-ul www.eu-songbook.org. Lista de cântece din care se poate vota este în limba română, ea este tradusă în 24 de limbi.

- Continuarea după publicitate -

54 de cântece din care românii îşi pot vota favoritele au fost nominalizate de Asociaţia Naţională Corală din România şi studenţii şi profesorii de muzică de la trei conservatoare:  Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca şi Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov.

Printre cântecele românești participante pentru care românii pot vota se numără unele tradiționale precum „Ciocârlia”, Aseară ţi-am luat basma” sau „Somnoroase păsărele” pe versuri de Mihai Eminescu, dar şi unele contemporane precum „Amintire cu haiduci” de Vali Sterian, „O lume minunată” a lui Mihai Constantinescu şi „Ploaia care va veni” de Pasărea Colibri.

Au fost decise şase categorii de cântece:

- Continuarea după publicitate -
  1. Cântece de dragoste;
  2. Natură şi Anotimpuri;
  3. Libertate şi Pace;
  4. Cântece Populare;
  5. Cântece despre credinţă;
  6. Cântece pentru copii.

Categoriile au fost alese prin cooperarea a 17 academii din 14 state membre ale Uniunii Europene.

Cartea de Cântece a UE va aduna laolaltă 162 de cântece atât în limba de origine cât și în limba engleză. Este un proiect de pionierat iniţiat de o organizaţie non-profit, fără nicio legătură politică sau financiară cu Bruxellesul. Organizaţia European Union Songbook a fost fondată în ianuarie 2015 de către trei danezi şi un italian. Prima ediție a Cărții de Cântece a UE va fi publicată de Ziua Europei, pe 9 mai 2020, informează Agerpres. Puteți vota cântecele românești aici.