luni, 29 mai 2023
Informația fără granițe


Șase melodii românești vor face parte din prima Carte de Cântece a UE. Românii sunt invitați să le voteze

Scris de: Daniela Stoica , înv Fără categorie - vineri, 16 august 2019

În perioada 16 august – 16 septembrie, toți românii sunt invitați să voteze pentru cele şase cântece care vor reprezenta România în prima Carte de Cântece a Uniunii Europene (EU Songbook). Organizatoarea evenimentului, organizaţia European Union Songbook, a anunțat că până în prezent 65.000 de persoane din 26 state şi-au votat favoritele. România este a 27-a ţara a Uniunii Europene care votează.

Iubitorii de muzică români pot vota online în limba romană pe site-ul www.eu-songbook.org. Lista de cântece din care se poate vota este în limba română, ea este tradusă în 24 de limbi.

54 de cântece din care românii îşi pot vota favoritele au fost nominalizate de Asociaţia Naţională Corală din România şi studenţii şi profesorii de muzică de la trei conservatoare:  Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca şi Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov.

Printre cântecele românești participante pentru care românii pot vota se numără unele tradiționale precum „Ciocârlia”, Aseară ţi-am luat basma” sau „Somnoroase păsărele” pe versuri de Mihai Eminescu, dar şi unele contemporane precum „Amintire cu haiduci” de Vali Sterian, „O lume minunată” a lui Mihai Constantinescu şi „Ploaia care va veni” de Pasărea Colibri.

Au fost decise şase categorii de cântece:

  1. Cântece de dragoste;
  2. Natură şi Anotimpuri;
  3. Libertate şi Pace;
  4. Cântece Populare;
  5. Cântece despre credinţă;
  6. Cântece pentru copii.

Categoriile au fost alese prin cooperarea a 17 academii din 14 state membre ale Uniunii Europene.

Cartea de Cântece a UE va aduna laolaltă 162 de cântece atât în limba de origine cât și în limba engleză. Este un proiect de pionierat iniţiat de o organizaţie non-profit, fără nicio legătură politică sau financiară cu Bruxellesul. Organizaţia European Union Songbook a fost fondată în ianuarie 2015 de către trei danezi şi un italian. Prima ediție a Cărții de Cântece a UE va fi publicată de Ziua Europei, pe 9 mai 2020, informează Agerpres. Puteți vota cântecele românești aici.

DISTRIBUIE