miercuri, 29 martie 2023
Informația fără granițe


Se vor putea întoarce românii din străinătate în țară de sărbători? Ministrul Sănătății răspunde la această întrebare

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 29 octombrie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

În urma creșterii alarmante a numărului de cazuri COVID-19 peste tot în lume și odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, tot mai mulți români plecați la muncă în străinătate se întreabă dacă vor putea petrece aceste sărbători alături de cei dragi, în țară. În timpul unei vizite la Spitalul Județean Constanța, care a avut loc în această dimineață de joi, 29 octombrie 2020, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a adus câteva clarificări în această privință, la cererea jurnaliștilor.

„Domnule ministru, vor putea veni în țară, de sărbători, românii din străinătate și în ce condiții?”, a întrebat o jurnalistă.

Nelu Tătaru a lăsat să se înțeleagă că se vor aplica în continuare, deci și în perioada sărbătorilor de iarnă, aceleași restricții impuse în prezent care prevăd carantina la domiciliu pentru persoanele care vin din țările din zona galbenă.

„După cum știți, sunt acele țări care au rată de infectare mai mare decât a noastră. Condițiile sunt aceleași. În măsura în care vin pentru 3 zile, vin cu un test (făcut înainte cu – n.r.) nu mai mult de 48 ore, negativ. Când vin pentru o perioadă mai lungă, intră în carantină pentru 14 zile, cu posibilitatea ca a opta zi să facă acel test. Dacă este negativ, în a zecea zi să iasă din carantină”, a precizat ministrul Sănătății.

Referitor la posibilitatea de a institui lockdown la nivel național, în condițiile în care creșterea numărului de noi infecții se menține, Nelu Tătaru spus că „nu avem în discuție acest lucru. Mă repet, la fiecare comunitate locală se aplică acele restricții și acele măsuri în funcție de evoluția transmiterii comunitare.”

Te-ar mai putea interesa: