luni, 28 noiembrie 2022
Informația fără granițe


Sfântul Ioan Botezătorul: Tradiții și superstiții legate de această sărbătoare

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Evenimente - vineri, 7 ianuarie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este sărbătorit în fiecare an de credincioși pe la 7 ianuarie, în a doua zi după sărbătoarea Botezului Domnului (Bobotează).

Sfântul Ioan este considerat cel mai important proroc şi cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament. El proroceşte venirea lui Iisus Hristos, îl botează şi îl descoperă lumii ca Mesia.

Biserica Creștină a fixat mai multe sărbători pentru prăznuirea sa: zămislirea (23 septembrie), ca botezător (7 ianuarie), ziua nașterii (24 iunie) și ziua morții sale (29 august).

Tradiții și superstiții

Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Pe 7 ianuarie, de sărbătoarea Sfântului Ion este bine să petreci și să râzi. Cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.

La petrecerea de Sfântul Ion nu se bea vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea vin alb, sfințit la Biserică.

De sărbătoarea Sfântului Ion, pe 7 ianuarie, nu se stinge candela. Aceasta arde pentru bunăstare în familie. În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Totodată, de Sfântul Ion nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul?

Fiul preotului Zaharia şi al Elisabetei, a cărui naştere fusese anunţată de îngerul Gavriil, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a dus din tinereţe o viaţă ascetică: (purta o haină confecţionată din păr de cămilă şi se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică. S-a retra în deşertul Betabara, dincolo de Iordan, unde a început să propovăduiască şi să boteze, vestind venirea lui Mesia (Izbăvitorul). Pentru aceasta, este numit şi Înaintemergător.

El le spune preoţilor şi leviţilor trimişi de iudeii din Ierusalim să îl întrebe cine este, că nu este Hristos: „Dar în mijlocul vostru Se afla Acela pe Care voi nu-L ştiţi, Cel care vine după mine, Care înainte de mine a fost şi Căruia eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintei” (Ioan 1, 26-27).

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul propovăduia pocăinţa sinceră şi mărturisirea greşelilor: „Şi erau botezaţi de către el în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele mulţimii de iudei” (Matei 3;6).

Botezul Sfântului Ioan era un botez al pocăinţei, care simboliza curăţia sufletească dobândită prin întoarcerea inimii către Dumnezeu.

Trimite acest articol și prietenilor tăi