joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Șofer român în Spania, ucis de airbagul care ar fi trebuit să-i salveze viața

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - marți, 13 februarie 2024 Etichete: , , , , , ,

Un bărbat în vârstă de 37 de ani, cetățean român identificat cu inițialele M.A.C., și-a pierdut viața într-un tragic accident de circulație care a avut loc duminică, 11 februarie, pe Vía de Cintura, în localitatea Palma din Spania, în direcția aeroportului, informează Diario de Mallorca.

Incidentul a avut loc în jurul orei 19:00 și s-a soldat cu decesul șoferului după ce o piesă metalică desprinsă din airbag i-a secționat jugulara, provocându-i o hemoragie fatală.

În urma impactului, care nu a cauzat pagube majore vehiculului, airbag-ul s-a deschis, iar fragmentul metalic l-a rănit mortal pe conducătorul auto. Alți doi pasageri din mașină au suferit răni ușoare.

Accidentul a avut loc în urma unei coliziuni pe fondul unei opriri bruște, care a implicat inițial două vehicule, fără a înregistra răniți. Vehiculele implicate inițial au putut părăsi locul accidentului fără asistență mecanică, în timp ce ocupanții au rămas nevătămați.

În schimb, mașina condusă de șoferul român, un Citroen C3, a lovit aceste vehicule staționate, declanșând seria nefericită de evenimente care au dus la decesul său.

Agenți ai Gărzii Civile de Trafic au subliniat că acest accident nu ar fi trebuit să aibă consecințe atât de grave, indicând că moartea a fost rezultatul unui defect mecanic neobișnuit al airbag-ului, care, conform declarațiilor, „poate să eșueze, mai ales dacă este vechi sau a fost reparat anterior”.

Un polițist a declarat că astfel de accidente sunt frecvente, dar nu a auzit niciodată de un caz similar, unde un airbag să fie cauza directă a morții:

„A fost un accident cum avem patru sau cinci în fiecare zi”, a spus acesta, „dar așa ceva vedem extrem de rar”, adăugând că „a fost o defecțiune mecanică, nu are nimic de-a face cu accidentul”.

Autoritățile sunt în așteptarea unei inspecții tehnice pentru a determina defectul exact al airbag-ului.

RAPEX, sistemul de alertă rapidă al Uniunii Europene pentru produsele nealimentare, a avertizat în octombrie 2021 cu privire la posibile defecțiuni ale airbag-ului autoturismelor Citroen C3 și C4, mai scrie sursa citată

Potrivit informațiilor publicate de Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU), UE a avertizat în octombrie 2021 prin sistemul său de avertizare pentru produsele nealimentare că a fost detectată o defecțiune la dispozitivul de umflare a airbag-ului mai multor mașini, în special Citroen C3 și C4. și modelele DS3, DS4 și DS5, care ar putea cauza rănirea ocupanților.

Defecțiunea de siguranță, conform acestei alerte, a fost localizată în airbag, care nu respectă cerințele de reglementare stabilite pentru omologare.