joi, 20 iunie 2024
Informația fără granițe


Șoferi români de camion: Salariile pe care le câștigă în Italia, Spania, Franța și alte țări UE, în comparație cu România

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Informații utile Prima pagină Știri - sâmbătă, 25 mai 2024 Etichete: , ,

În contextul creșterii transportului de mărfuri pe șoselele Europei, profesia de șofer de TIR sau de camion a devenit una dintre cele mai căutate și bine plătite meserii.

În 2024, un șofer din România cu categoria E poate câștiga între 6.000 și 8.000 de lei net pe lună, echivalentul a aproximativ 1.000-1.600 de euro, conform datelor de pe platforma eJobs, informează Foro Transporte Profesional.

Salariile din România variază în funcție de mai mulți factori precum experiența, tipul camionului condus, distanțele parcurse și dacă sunt incluse curse în străinătate.

În ciuda dificultăților asociate meseriei – cum ar fi perioadele lungi departe de familie, dormitul în cabina camionului și riscurile siguranței personale – mulți aleg această carieră, fie pentru o perioadă limitată, fie pentru toată viața.

Salariile în Europa de Vest sunt mai atractive. În Germania, veniturile variază între 1.850 și 4.000 de euro, la care se adaugă diverse bonusuri.

În Franța, șoferii de camion câștigă între 2.300 și 3.800 de euro, în Italia între 2.500 și 3.300 de euro, iar în Spania, salariile pot ajunge la 3.000 de euro pe lună.

În alte țări europene, cum ar fi Olanda, Suedia și Norvegia, un șofer român de TIR sau de camion poate câștiga până la 3.500 de euro.

Totuși, pentru cei fără experiență, angajați de companii de transport străine, salariile inițiale sunt mai mici, dar tot mai mari decât cele din România.

Aceste cifre reflectă creșterea și dezvoltarea rapidă a companiilor de transport în Europa, precum și cererea în creștere pentru această profesie.

Cu toate acestea, meseria de șofer de camion nu este una ușoară, fiind necesar un echilibru între beneficiile financiare și provocările vieții pe drumurile europene.

Ce trebuie să faci ca să devii șofer profesionist de TIR sau de camion?

În cazul în care dorești să devii şofer de cursă lungă trebuie să știi că ești obligat să deții anumite atestate și categorii de permise de conducere, în funcţie de tipul autovehiculului pe care îl vei conduce.

Prima condiție este aceea să deții permis de conducere de categoria B. Apoi va trebui să obții calificări care să-ți permită conducerea vehiculelor mai mari, respectiv permis de conducere categoria C, C + E, D.

Mergând mai departe, pentru a putea lucra ca șofer profesionist care transportă mărfuri candidatul va trebui să efectueze o pregătire adecvată, care variază în ceea ce privește durata.

Atestatul profesional este acel certificat acreditat care, împreună cu permisul de conducere, reprezintă aptitudinea profesională a șoferului care l-a obținut.

Acesta reprezintă o instruire obligatorie pe care toți conducătorii de TIR-uri și de camioane care au obținut permisul de categorie C sau D ar trebui să îl aibă.