vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


O șoferiță româncă de camion din Spania și-a deschis împreună cu soțul propria firmă de transport: „Suntem atât de fericiți!”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 24 ianuarie 2023 Etichete: , , , , , ,

Adriana Oltean, o șoferiță de TIR de naționalitate română, în vârstă de 29 de ani, stabilită în Spania, și-a văzut visul cu ochii. Recent ea are împreună cu soțul său propria firmă de transport și propriul „mastodont” cu care cutreieră drumurile din Europa.

Potrivit Foro Transporte Profesional, Adriana a fost pasionată de mică de mașini și de condusul lor, deoarece spre deosebire de celelalte fetițe de vârsta ei, „regatul păpușilor”a fost pentru ea atelierul tatălui său de profesie mecanic auto.

- Continuarea după publicitate -

Adriana Oltean. Sursa foto: Foro Transporto Profesional

Copilărie cu multe mașini și drumuri prăfuite

Născută în satul Reteag, aparținând de comuna Petru Rareș din județul Bistrița-Năsăud, Adriana și-a amintit fragmente din copilăria în care era înconjurată de mașini și în care îi plăcea să se așeze la volan făcându-se că șofează.

- Continuarea după publicitate -

„Practic am crescut în atelierul tatălui meu. În copilărie eram pasionată de mașini, eram mereu înconjurată de ele. Eram mică și pe drumurile alea prăfuite de la țară, tatăl meu m-a luat în brațe, la volan… Am fost atât de fericită”, a recunoscut Adriana.

Imediat cum a împlinit vârsta de 18 ani a obținut fără nicio problemă licența, categoria B, din prima încercare. „Am învățat teoria și totul de la o vârstă foarte fragedă. Iar când am împlinit 18 ani, am luat examenul direct și l-am promovat” a spus ea.

Tot la 18 ani a ajuns în orașul Bistrița, unde a lucrat la o fabrică de fire, cabluri și sisteme de cablare a companiei germane Leoni. A lucrat acolo timp de patru ani. De acolo, a schimbat „linia de fabricație” cu volanul gigantului TIR imediat după ce s-a căsătorit la vârsta de 21 de ani.

„Eram deja căsătorită și mergeam cu soțul meu și am văzut o reclamă la o școală profesională de șoferi. I-am spus hai să intrăm și să întrebăm” și-a amintit Adriana momentul care i-a schimbat radical viața.

Personalul de acolo, când i-au văzut, le-au spus că dacă se înscriu în acea zi, le vor da și o reducere și îi vor înscrie în grupul care s-a format chiar atunci. Așa că s-au înscris și au luat amândoi examenul de șofer profesionist.

- Continuarea după publicitate -

De la muncitoare la o fabrică de cabluri la antreprenoare

Adriana și-a amintit că atunci s-a urcat pentru prima dată la volanul unui TIR i s-a părut că e nesfârșit, deoarece avea 17 metri lungime. „Mi-a fost frică să nu mă agăț și să iau totul după mine. Am avut emoții, dar apoi m-am obișnuit foarte repede” a explicat ea. Ulterior, a renunțat la slujba de la Leoni și împreună cu soțul ei au plecat în Spania, unde locuiesc și astăzi.”

„Ne-am dus să lucrăm pentru o companie de transport din Spania. Era vorba despre o companie românească, care efectua transporturi între Spania și Norvegia. Așa că am învățat să conduc și mai bine. Ieșind de pe autostradă, am crescut încet viteza, de la 70 la 90, treptat. Și am învățat să conduc din ce în ce mai bine”, a spus frumoasa șoferiță.

Au lucrat timp de doi ani în acea companie și apoi s-au mutat la o companie cu capital spaniol. Au lucrat și acolo timp de patru ani și recent au înființat propria companie.

„Ne gândeam de mult timp să înființăm o companie. Dar am fost foarte descurajați. Toți cei care au avut companii de transport de marfă ne-au spus că e scump, că nu-ți recuperezi investiția, că e greu, că e riscant. Și ne-au descurajat. Apoi am văzut că au cumpărat un alt camion, apoi altul… Și atunci ne-am spus că ceva nu este în regulă. Așa că am decis să nu-i mai ascultăm și să nu renunțăm. Deci, de o lună și jumătate avem compania noastră și propriul nostru camion. Este o bucurie atât de mare! Suntem extrem de fericiți și așteptăm cu nerăbdare să ne dezvoltăm din ce în ce mai mult”, a spus tânăra șoferiță foarte entuziasmată.

- Continuarea după publicitate -

Adriana și soțul său au acum vise mari, dar și oameni care vor să lucreze pentru ei. Din fericire, rețelele de social-media i-au ajutat foarte mult.

Adriana cu soțul său. Sursa foto: Foro Transporto Profesional

„Cei care ne urmăresc pe rețelele de socializare ne-au scris că vor să lucreze cu noi și pentru noi. Multe fete m-au întrebat cum am reușit să devin șofer de camion, să le ghidez, că vor și ele să poată conduce așa… Unele aveau prieteni sau soți care mergeau în curse și voiau să îi însoțească și ele. Prin asta, rețelele de socializare ne-au ajutat pe noi, dar și pe alții”, a precizat Adriana.

Șoferița de TIR, devenită virală pe TikTok, a apărut în programele de la Pro-TV și Antena 1

„Cred că era acum vreo trei ani. Luam acea pauză de 45 de ore (perioadă de odihnă săptămânală obligatorie: orice perioadă de odihnă mai mică de 45 de ore care poate fi redusă la minimum 24 de ore consecutive) și nu dormeam. Așa că am apăsat telefonul, uitându-mă la ce alte aplicații apăreau. Și am găsit TikTok. Nici nu știam ce e. M-am uitat un pic și în acea noapte am făcut trei videoclipuri pe care le-am încărcat. M-am culcat și dimineața când m-am trezit, unul dintre ele a avut peste 500.000 de vizualizări. Nu-mi venea să cred!, a spus Adriana.

- Te-ar mai putea interesa -

„Îmi place să glumesc, iar în familie sunt cea care face atmosferă și umor bun. Și atunci am zis de ce să nu încerc și partea asta. Așa că am continuat să încarc videoclipuri. Cele care au fost cu camionul au devenit rapid virale. Cred că, faptul că sunt șofer de camion, m-a ajutat puțin. Am ajuns la 2,9 milioane de urmăritori pe TikTok. Am videoclipuri care au și zeci de milioane de vizualizări. Unul dintre ele are 43,7 milioane de vizualizări”, a explicat tânăra.

Videoclipurile sale au și „like-uri” pe pagina sa de Facebook sau Instagram. În plus, au ajutat-o să aibă fani în cele două programe de televiziune la care a participat.

În urmă cu un an, Adriana a participat la iUmor

Dacă inițial Bendeac și Delia erau curioși de numărul său de „stand-up comedy”, Cheloo a fost prins într-o pasă proastă, deoarece dăduse și el examenul de șofer pe camion și nu-l promovase.

Așa că Cheloo i-a întrerupt numărul de nenumărate ori, ceea ce l-a enervat pe Bendeac, ambii dând „dislike”, fapt ce a nemulțumit publicul din care făceau parte soțul Adrianei și alți doi prieteni.

- Continuarea după publicitate -

În schimb, șoferița de TIR s-a întors recent acasă cu suma de 31.500 de lei, câștigată la un concurs la PRO-TV. Cei de la emisiunea „Batem Palma” au contactat-o și au întrebat-o dacă vrea să participe. Adriana a acceptat și a recunoscut că experiența a fost pentru ea o adevărată provocare.

„La început am făcut greșeli, retrăgând sume mari. Apoi mi-am revenit și am rămas cu sume mici, dar semnificative. Apoi mi-am dat seama că trebuie să aplaud. Desigur, trebuie să știi când să te oprești. Și nu are rost să îți mai asumi riscuri. În acest fel am câștigat peste 30.000 de lei. Acești bani sunt bineveniți, deoarece suntem la începutul afacerii cu compania. A fost o experiență plăcută”, a subliniat Adriana.

Adriana Oltean. Sursa foto: Foro Transporto Profesional

Comunitatea de femei șoferițe de TIR nu este foarte mare. Ele pot fi văzute, din când în când, în trafic. Dar Adriana, la volanul mastodontului său, se simte liberă și relaxată pe drumurile europene. Acum lucrează pe cont propriu și este fericită.

- Continuarea după publicitate -

Ea știe mai bine ca nimeni altcineva că: „Nu există nici un lift pentru atingerea succesului… Va trebui să urci pe scări! Iar dacă nu renunți, reușești!”